Blogolj!

Kiutálták a románok a Székely Hadosztály parancsnokának szobrát


Már megint a magyarfóbiás Dan Tanasă köpött bele nemzeti emlékezetünk levesébe.

Fotó: Hirmondo.ro

A kézdivásárhelyi önkormányzat kénytelen eltávolítani a Székely Hadosztály parancsnokának, Kratochvil Károly altábornagynak 2009-ben felállított szobrát – írja a Szekelyhon.ro.

A provokátor persze ki más, mint a hírhedt magyarellenes blogger, Dan Tanasă. „Főhősünk” a Kovászna Megyei Művelődési Igazgatóságnál hisztizett, hogy az akkori városvezetés, Rácz Károly polgármester nem kérte a műemlékvédelmi jóváhagyást, és építkezési engedélyt sem állított ki.

A szőrösszívű és magyargyűlölettől átitatott hatóságok persze igazat adtak a be- és feljelentőnek. Az önkormányzat június 16-ig kapott határidőt, hogy a műemléképület egykori kaszárnya boltívéből, a befalazott bejárat elől a szobrot, ifjú Blaskó János alkotását eltávolítsa.

Bokor Tibor kézdivásárhelyi polgármester nem ment bele a háborúskodásba, közölte, új helyet keresnek a szobornak.

Persze nem ez az egyetlen eset, hogy a románok Kratochvil kapcsán cirkuszolnak. Januárban a székelyföldi románok civil fóruma kiverte a balhét, mert Háromszéken a Székely Hadosztály megalakulásának 100 éves évfordulójára és Kratochvil Károlyra emlékeztek. Tamás Sándor megyei tanácselnöknek címzett beadványban úgy fogalmaztak, a

„magyar revizionizmus kiemelkedő alakjának dicsőítése sérti a Kovászna megyei román közösséget, ellentmond a romániai törvényeknek, a nemzetközi jogszabályoknak, és az európai békés együttélés szabványainak”.

Arra hivatkoztak, hogy Kratochvil Károlyt nem nyilvánították ugyan háborús bűnösnek, „de ismertek az 1918-1919 közötti románellenes cselekedetei”. Tamás Sándort persze nem sikerült meggyőzniük, válaszában közölte, nagy tisztelője Kratochvil Károlynak, mindannak, amit katonaként, hazafiként képviselt.

A legújabb magyarellenes akció viszont sajnos sikerrel járt, a Kratochvil-szobrot kiutálták a helyéről.

https://15millio.blogstar.hu/./pages/15millio/contents/blog/73797/pics/lead_800x600.jpg
Dan Tanasa,Erdély,magyarellenesség,magyarfóbia,magyargyűlölet,románia,székelyföld
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?