Blogolj!

Nem adnak teret a románok a Székely szabadságnak


Megdöbbentő és képmutató magyarázattal utasították el az állami hatóságok a tervbe vett sepsiszentgyörgyi utcaelnevezést.

Egyelőre nem lesz Székely szabadság tere a turulszobros tér. Fotó: Háromszék/Albert Levente

„Zavarja a névadó bizottságot a szabadság. Főleg, ha székely”

– kommentálja találóan a Főtér.ro a hírt, miszerint a románok meghekkelték, hogy közterületet kereszteljenek el a Székely szabadságról Sepsiszentgyörgyön.

„Tombol a híres önkormányzatiság és a nem román nemzetiségű közösségekkel szembeni elsöprő erejű tolerancia Romániában: a Kovászna megyei kormányhivatal (avagy prefektúra) alárendeltségében működő utcanévadó bizottság nem hagyta jóvá, hogy Sepsiszentgyörgy önkormányzata Székely szabadság terének nevezze el a Templom és a Kőrösi Csoma Sándor utca találkozásánál lévő övezetet”

– írja a portál.

A Háromszék.ro beszámolójára hivatkozó Főtér.ro be is mutatja a román hatóság megdöbbentő és képmutató magyarázatát. Kapaszkodjanak meg! A testület szerint

„egy olyan multietnikus környezetben, mint amilyen Sepsiszentgyörgy is, a Székely szabadság tere megnevezés diszkriminatív lehet a többi együtt élő etnikummal szemben, ezt elkerülendő, léteznie kellene a románok vagy a romák szabadságáról elnevezett városrésznek is”.

Amúgy is – jegyzik meg – a megyeszékhelynek már van egy Szabadság tere, minek akkor külön tér a Székely szabadságnak?

Hab a tortán: a bizottság azt is elutasította, hogy a vasútállomás közelében található egyik utcát Gelu Păteanuról (1925–1995) nevezzék el. A költő, író és műfordító, akit a romániai és a magyarországi írótársadalom egyformán elismert, szívesen járt Sepsiszentgyörgyre, ahol irodalmi esten, találkozókon vett részt, emlékezetes előadásokat tartott magyar nyelven, és egyebek mellett ő fordította le román nyelvre Mikes Kelemen Törökországi leveleit. A tekintetes és tekintélyes testület viszont úgy vélte:

„Păteanu nem fejtett ki olyan különleges tevékenységet a város közéletében, mely indokolná, hogy utcát nevezzenek el róla”.

A Főtér.ro szerint az eset tökéletesen megvilágítja, hogyan működik az úgynevezett önkormányzatiság és az úgynevezett szubszidiaritás Romániában:

„egy önkormányzat még arról sem dönthet szabadon, hogyan nevezi el az általa irányított település köztereit, mert Nagy Testvérként ott őrködik fölötte valamilyen, vétójoggal rendelkező állami hátramozdító intézmény”.

És az igazság sajnos megint odaát van...

1
https://15millio.blogstar.hu/./pages/15millio/contents/blog/73801/pics/lead_800x600.jpg
15 millió magyar,Erdély,magyarellenesség,magyarfóbia,magyargyűlölet,románia,székely,székelyföld
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

A bejegyzésre 1 db hozzászólás érkezett!
Hát, így van ez 2019-06-02 12:48:31
Szó szerint idézem a korábban megboldogult ismerősöm szavait:
" Hidd el, vannak olyan helyzetek, amikor csak a géppisztoly segít !!!!! "
Lehet, hogy tényleg igaza volt a palinak ?!
Válaszolok

Ezeket a cikkeket olvastad már?