Blogolj!

Az úzvölgyi incidens nem egyedülálló eset


Székely István az RMDSZ társadalomszervezésért felelős ügyvezető alelnöke a Transindex.ro portálnak nyilatkozott az úzvölgyi temetőfoglalás kontextusáról.

Székely István - Fotó: transindex.ro

- Az úzvölgyi nem egy egyedülálló történet. Hogyha megnézzük csak az elmúlt egy hónapnak a történéseit, akkor kezdődött a Román Akadémia állásfoglalásával, ami konklúzióként azt fogalmazta meg, hogy végül is jobb, hogyha az RMDSZ-nek nincs parlamenti képviselete. Ezután megjelent egy olyan közvéleménykutatás, ami elég furcsán feltett kérdésekkel azt próbálta bizonygatni, hogy a lakosság a magyarokban veszélyforrást lát, ami gyakorlatilag ugyanakkora, mint az orosz veszély. És felteszi a kérdést, hogy a pártok mikor fognak felébredni és mikor fogják ezt a lakossági igényt képviselni.

Azért itt álljunk meg egy pillanatra. Értem én, hogy közvéleménykutatás, de amúgy igazán román módra. Mintha mi a Blaha Lujza térre kiállva arról kérdezgetnénk az embereket, hogy "Ugye maga is utálja a szélsőséges magyargyűlölő románokat?". Kettőt lehet tippelni mi lesz a válasz. De persze kedves keleti szomszédaink nem álltak meg itt. 

Ezt követően volt egy hosszabb cikk is, ami arról szólt, hogy az Európai Unión belül az állam nélküli nemzetek, tehát a kisebbségek, egy veszélyforrást jelentenek és ennek kapcsán elítéli a román kormányt a tekintetben, hogy mindent megad a magyaroknak. Erre jön a Hősök napjára időzített temetőszentelés, ami a szervezők szempontjából túlságosan hamar lelepleződik. Kiderül, hogy nincs építkezési engedély, hogy a terület nem az övék, hogy nincsenek ott román katonák eltemetve - nyilatkozza Székely István. 

És akkor a magyarok a veszélyesek a románokra nézve? Azok a magyarok, akik most az úzvölgyi temetőnél nem az erőszakot képviselték, hanem az igazságot. Hiszen a transzparenseiken csak a szabálytalanságot hirdették, elvégre a román kulturális minisztérium, a védelmi minisztérium és az építési felügyelőség is törvénytelennek minősítette az emlékművet.  

Fotó: MTI

De aztán fény derül az interjúban a "magyarázatra is". 

Vannak Romániában olyan költségvetési intézmények is, amelyeknek teljesen túlméretezett költségvetése és túlméretezett alkalmazotti állománya van, és akiknek tulajdonképpen nem nagyon van munkájuk. Romániában nincsenek terroristák, nincs "migránsveszély", nincsenek olyan típusú geopolitikai kihívások, ami indokolná ezt a költségvetést és ezt a létszámot. Hát akkor legyenek! Legyen kézdivásárhelyi terroristaper, hiszen milyen ország az, ahol nem létezik terrorista? Erre jön a magyaroknak összességében veszélyforrásként való feltüntetése, hol európai uniós kontextusban, hol a román közvélemény irányából megtámogatva. Erre jön végül is ez az úzvölgyi történet. Én ezt egy kerek egésznek látom. Probléma az, hogy ezek a tények, írások, lépések folyamatosan rombolják a közhangulatot és nagyon nehéz lesz ilyen feltételek mellett megtalálni egy olyan status quo-t, ami végül is egy Európai Unión belüli, élhető világot teremtene.

Tehát Romániában a mi székely testvéreink, a magyarok a terroristák, mi vagyunk a migránsok. Szerencsére engem nem farkasok neveltek, így most erre nem reflektálnék. És akkor elhangzik a kérdés, hogy mekkora lehet a kihatása ezeknek az erdélyi magyarság életére?

A lakosság 90%-a vagy annál még nagyobb aránya egészen biztosan tudja, hogy erőszakkal semmit nem lehet megoldani. Továbbra is azt mondom, hogy az elsődleges cél egyféle stabilitás megteremtése, hiszen bármilyen politikailag instabil helyzetben a zavarosban lehet halászni. Engem az gondolkoztat el, hogy a mai hírek arról szólnak, hogy a román külügy megtagadta még a párbeszédet is a magyarországi megfelelőjével, annak ellenére, hogy itt Magyarország nemcsak a határon túli magyar kisebbség védelmezőjeként lép fel, hanem a hadisírokra vonatkozó, Románia által is elfogadott nemzetközi jogszabályok alapján. Hiszen az úzvölgyi sírok elsősorban a miskolci honvéd gyalogezred elesett katonáinak a sírjai, ők pedig döntő többségében nem is erdélyiek.

Értitek ti szellemileg visszamaradott úzvölgyi gazemberek? Nemzetközi jogszabályok. Persze mit magyarázunk itt nektek? Elvégre szerintetek már az ősember is románul beszélt. Ezzel még nem is lenne semmi baj, de sajnos azóta sem lettetek okosabbak.

Újabb román agymenés

Rengeteg kérdés van még az ember törzsfejlődésével kapcsolatban. Sok mindenben csak találgatnak a tudósok, de most végre egy forradalmi áttörést értek el. Gondolkodott már azon, hogy vajon melyik volt az első nyelv, amin őseink megszólaltak? Ne törje tovább a fejét, megmondjuk a választ: a román.

https://15millio.blogstar.hu/./pages/15millio/contents/blog/74144/pics/lead_800x600.jpg
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?