Blogolj!

Gusztustalanul hazudik a román belügyér Úzvölgye ügyében


Tényleg nincs határa a pofátlanságnak! Carmen Dan román belügyminiszter szerint az úzvölgyi katonatemetőben június 6-án szolgálatot teljesítő rendőri és csendőri erők teljesítették küldetésük három fő célkitűzését. Már megint nem ugyanazt a „meccset” néztük?

Fotó: MTI/Veres Nándor

Egészen elképesztő, hajmeresztő, ép ésszel felfoghatatlan nyilatkozattal rukkolt elő az úzvölgyi aljas provokáció (magyarellenes pogrom) kapcsán a román belügyi tárca.

Carmen Dan román belügyminiszter szerint az úzvölgyi katonatemetőben június 6-án szolgálatot teljesítő rendőri és csendőri erők teljesítették küldetésük három fő célkitűzését: sikerült megelőzniük a magyarok és románok közti összetűzést, a személyi sérüléseket és a sírgyalázást.

Az MTI azt írja, a tárcavezető szerint annak ellenére sikerült az összetűzést elkerülniük a két szembenálló csoport, a románok és magyarok között, hogy „mindkét oldalon mozgósítottak radikálisokat, illetve ultrákat”. A miniszter másfelől azt állította, hogy – a feszült pillanatok dacára – senkit sem ütöttek vagy sebesítettek meg, és nem vált szükségessé az erő bevetése a karhatalom részéről. Harmadrészt Carmen Dan szerint a – temetőkapu összetörésétől eltekintve – nem történt rongálás, sem gyújtogatás, vagy bármilyen olyan cselekmény, ami sírgyalázásnak minősült volna.

Megerősítette tehát: a hősök napján Úzvölgyén történtekkel kapcsolatban kizárólag a temetőkapu összetörése miatt, rongálásért indult bűnvádi vizsgálat.

Carmen Dan végül arra is kitért, hogy mivel Úzvölgye település és így a katonatemető is területi vita tárgyát képezi Bákó és Hargita megye között, és a román és a magyar közösség között bármikor kialakulhat hasonló „feszültség”, ezért támogatja a kormány döntését, hogy a temető a védelmi tárca kezelésébe kerüljön.

Megírtuk: az úzvölgyi katonatemető körüli botrány során július 6-án a román emlékmű felavatására érkezett több mint ezerfős, jórészt futballhuligánokból álló felbőszült tömeg erőszakkal betört a temetőbe, miután összetűzésbe keveredett a békésen tiltakozó, élőláncot alkotó magyarokkal és a kis létszámban kivezényelt csendőrökkel. A román „megemlékezők” egy része nemcsak a temető székelykapuját rongálta meg, hanem a magyar katonák fakeresztjeit is kitépte a földből – a hatóságok nem akadályozták meg a magyarellenes incidenst, és a román kormány azóta sem lépett fel a felelősökkel szemben, sőt, a magyarokra mutogat...

https://15millio.blogstar.hu/./pages/15millio/contents/blog/74276/pics/lead_800x600.jpg
Erdély,magyarellenesség,magyarfóbia,magyargyűlölet,románia,székely,székelyföld,temető,Úzvölgye
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?