Blogolj!

Már megint trükköznek – tárgyalnának a románok Úzvölgyéről


A gyalázatos magyarellenes pogrom után most egyezkedéssel húzza az időt a román fél, melyet a magyar külügy határozottan felszólított: állítsa vissza az eredeti állapotokat az úzvölgyi katonatemetőben.

Fotó: MTI/Veres Nándor

Itt az újabb trükk: a román védelmi minisztérium tárgyalást javasolt Magyarországnak a katonai temetők, kifejezetten az úzvölgyi sírkert ügyében, a megbeszélésre a június 24. és 28. közötti időszakot jelölte meg közleményében. Vagyis húzzák az időt, és a szájukat járatnak a tettek helyett.

A dokumentum szerint a román fél által javasolt megbeszélést a román minisztérium részéről a Hősök Emlékének Országos Hivatala (ONCE), magyar részről a Hadtörténeti Intézet és Múzeum szakemberei folytatnák le.

A román fél javaslata szerint a munkamegbeszélés Bukarestben lenne, ezen elemeznék a hadisírok és háborús emlékművek helyzetét a két ország erre vonatkozó kétoldalú megállapodása értelmében, amelyet Bukarestben írtak alá a felek 2008. március 6-án.

A tárgyaláson az úzvölgyi katonai sírkert ügyét is napirendre tűznék, hogy megfelelő megoldást találjanak a kialakult helyzetre abból a 2008-as megállapodás aláírásakor mindkét fél által elfogadott elvből kiindulva, miszerint a két világháború katonai akcióiban életüket vesztett katonáknak és civileknek méltó nyughelyhez van joguk, összhangban a nemzetközi humanitárius joggal, illetve a román–magyar alapszerződéssel – írja az MTI, megjegyezvén: a románok a magyar fél válaszát várják.

A múlt csütörtöki undorító román temetőgyalázás és magyarellenes pogrom kapcsán Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter egyértelművé tette, Magyarország az úzvölgyi katonatemető eredeti állapotának helyreállítását, a kegyeletsértés és a sírgyalázás felszámolását várja el a román hatóságoktól.

Úzvölgyi pogrom: Magyarország elvárja az eredeti állapot helyreállítását

Az úzvölgyi katonatemető eredeti állapotának helyreállítását, a kegyeletsértés és a sírgyalázás felszámolását várja el a magyar kormány a román hatóságoktól - közölte a külgazdasági és külügyminiszter kedden a parlamentben. Szijjártó Péter egy napirend előtti felszólalásra válaszolva elmondta: a kormány egyetért a Romániai Magyar Demokrata Szövetséggel (RMDSZ), amely valós párbeszédet, valamint a törvényesség, azaz a sírkert eredeti állapotának helyreállítását akarja.

https://15millio.blogstar.hu/./pages/15millio/contents/blog/74521/pics/lead_800x600.jpg
Erdély,magyarellenesség,magyarfóbia,magyargyűlölet,románia,székely,székelyföld,temető,Úzvölgye
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?