Blogolj!

Román beismerés: csak egy nemzeti tizenegyük nyugszik Úzvölgyén


Ez nem jelent mást, mint hogy Darmanesti önkormányzata 11 román katonának állított 50 keresztet és emlékművet a világháborús magyar temetőben. Vagyis nem az úzvölgyi temetőben nyugszik az a 149 román katona, akikre hivatkozva a temető román parcelláját kialakították.

Toader Alexandrescu, dormánfalvi ortodox pap felszenteli a törvénysértően létesített román emlékművet és parcellát az úzvölgyi katonatemetőben június 6-án. Fotó: MTI/Veres Nándor

A román védelmi minisztériumnak alárendelt Hősök Emléke Országos Hivatal (ONCE) összegzése szerint mindössze 11 román katona nyugszik az úzvölgyi katonatemetőben, ugyanakkor mind Csíkszentmárton, mind pedig Darmanesti (Dormánfalva) önkormányzata az ONCE jóváhagyása nélkül alakította át a temetőt – írja az MTI.

A védelmi tárca honlapján közzétett összegzés, amelyhez csatolták a korabeli dokumentumokat is, megerősíti azt a – korábban magyar oldalon hangoztatott – álláspontot, hogy

Darmanesti önkormányzata 11 román katonának állított 50 keresztet és emlékművet a temetőben.

Azt is rögzíti azonban, hogy Csíkszentmárton község is úgy alakította át a magyar Honvédelmi Minisztérium támogatásával a temetőt, hogy nem vette figyelembe a sírkert 1927-es térképét, és magyar nemzeti szalaggal ellátott fakereszteket állított olyan sírokra is, amelyekben más nemzetiségű katonák nyugszanak.

Az ONCE szerint az úzvölgyi hősi temetőt a román Hősök Emléke Társaság alakította ki 1926-1927-ben azzal, hogy az első világháború idején (a magyar hadsereg által) létesített sírkertbe, ahol 350 katonát temettek el, további 847 katona földi maradványait hantolta el. A közölt adatok szerint az 1926-1927-es temetőátalakítás során 444 magyar (108 név szerint ismert, 336 ismeretlen), 121 német (43 ismert, 78 ismeretlen), 22 orosz (4 ismert, 18 ismeretlen), 11 román (8 ismert, 3 ismeretlen), három ismert szerb, két-két ismert olasz, illetve osztrák, valamint 242, nemzetiségi szempontból is azonosítatlan katona hamvai kerültek a sírkertbe.

A dokumentum tisztázza, hogy nem az úzvölgyi temetőben nyugszik az a 149 román katona, akikre hivatkozott Darmanesti polgármesteri hivatala, amikor a temető román parcelláját kialakította, és akiknek neveit a román nacionalisták felolvasták június 6-án, miután erőszakosan behatoltak a temetőbe, és biztosították a román parcella felszentelését. Megemlíti, hogy az Úzvölgyétől keletre fekvő, ma már nem létező Poiana Uzului (Úzmező) településen is volt egy katonai temető, melyet azonban a két világháború közötti időszakban felszámoltak, és az ott eltemetett román katonák hamvait a Bákó megyei Comanesti (Kománfalva) katonatemetőjében helyezték örök nyugalomra.

Az ONCE álláspontja szerint – noha az adatok egyértelműen bizonyítják az úzvölgyi katonatemető nemzetközi jellegét – a Csíkszentmárton község által végzett, s az ONCE által jóvá nem hagyott temetőátalakítás a temető magyar jellegét emelte ki. Az átalakítás nyomán csak magyar nemzeti jelképek kerültek ki a sírkertbe. A hivatal úgy véli: ezzel Csíkszentmárton a vonatkozó nemzetközi egyezményeket és a hadisírgondozásról szóló román–magyar egyezményt is megsértette.

(A magyarokat illető megállapításokat egyébként finoman szólva is árnyalja, hogy az ONCE csak 2004-ben jött létre, míg a temető felújítása a magyar Honvédelmi Minisztérium támogatásával 1994-1995-ben történt, tehát Csíkszentmárton önkormányzata semmiképp sem kérhette 1994-ben egy akkor még nem létező intézmény engedélyét. Valamint érthetetlen, a csíkszentmártoni önkormányzat hogyan sérthette meg már a 90-es évek közepén a csak 2008-ban megkötött, a hadisírgondozásról szóló román–magyar egyezményt...)

Visszatérve az ONCE-ra, hozzáteszik: Darmanesti önkormányzata szintén elmulasztotta kérni az ONCE jóváhagyását, amikor a román Kultúra és Nemzeti Identitás Minisztériuma 65 ezer lejes (4,5 millió forint) támogatásával emlékművet, 50 keresztet, valamint zászlórudakat állított fel, amelyekre azoknak az országoknak a zászlói kerültek, amelyek katonái nyugszanak a temetőben. Az ONCE szerint a Darmanesti által emelt emlékmű a temetőben nyugvó valamennyi katonára emlékeztet, és az 50 kereszt – amelyekről nem írja, hogy névtelen román katonák keresztjei lennének – a temető olyan részébe került, ahol nem voltak katonasírok.

Összegzésként az ONCE megállapította, hogy Hargita és Bákó megye határvitája nem befolyásolja a temető nemzetközi jellegét, és azokat a kötelezettségeket, amelyek Romániára hárulnak a hadisírgondozásban. Közli azt is, hogy a román védelmi minisztériumban folyamatban van a vitatott temető átvételét megalapozó dokumentum elkészítése. Az átvételre valamennyi érintett féllel folytatott tanácskozás után kerülhet sor, és ez azt szolgálná, hogy védjék és gondozzák a sírkertet.

Darmanesti önkormányzata áprilisban önkényesen román parcellát alakított ki a székelyföldi, Hargita megyei Csíkszentmárton kezelésében lévő úzvölgyi sírkertben. Június 6-án több ezer román megemlékező erőszakkal nyomult be a temetőbe, hogy részt vegyen annak román ortodox felszentelésén, miután székelyek élőlánccal próbálták megakadályozni ezt.

2
https://15millio.blogstar.hu/./pages/15millio/contents/blog/74534/pics/lead_800x600.jpg
Erdély,magyarellenesség,magyarfóbia,magyargyűlölet,románia,székely,székelyföld,temető,Úzvölgye
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

A bejegyzésre 2 db hozzászólás érkezett!
Hát, így van ez 2019-06-13 18:05:57
Még egy pici adalék.
Tudom, hogy teljesen felesleges megemlíteni, mert Márai Sándor szerint is:
"Szamár előtt kár citerázni."
De azért mégiscsak beidézem:
" A székely nehezen kormányozható, makacs, perlekedő, de csak annak, aki nem tud vele bánni. A székellyel az tud bánni, aki derekabb, kiválóbb egyéniség, mint ő. "
(Jancsó Benedek 1921)
Talán ezek a begyepesedett agyúak egyszer, végre meg is értik, hogy miről szól a bölcselet !!!!!!
Válaszolok
Hát, így van ez 2019-06-13 17:50:51
Aki csak egy picit is ismeri a szőröstalpú bocskoros román hitványokat, az cseppet sem lepődhet meg azon, hogy ismét - immár százezredszerre is - hazudtak !!!!!
Ezek ilyenek !!!
A vérükben van a mismásolás, a félrevezetési szándék, a hazudozás, pont ugyanúgy, mint a muszlimoknak az ölés, a terrorizmus, a kereszténység teljes kiirtásának gondolata !!!!!
Válaszolok

Ezeket a cikkeket olvastad már?