Blogolj!

Ahol végre meghallják a nemzeti kisebbségek hangját


Új, online felületet indított az Európai Nemzetiségek Föderatív Uniója, amelyen fel lehet tüntetni minden, európai kisebbségekkel szembeni diszkriminációs esetet, vagy jogsértést is.

Fotó: maszol.ro

A Minority Monitor kezdeményezésére létrehozott honlap célja, hogy dokumentálja, az európai kisebbségekkel szembeni diszkriminációs eseteket, jogsértéseket, de a jó gyakorlatokat is kiemelje - írja a maszol.ro. A honlapot a FUEN jelenleg is zajló kongresszusán mutatták be péntek este Dunaszerdahelyen.

Vincze Loránt, a FUEN elnöke úgy fogalmazott, a Minority Monitor sokkal több annál, mint hogy szimplán bemutatja a kérdéses ügyeket, hiszen ezen túlmenően kisebbségvédelmi szervezetek szakértői véleményezése kíséri a bemutatott eseteket, illetve ahol lehetséges, azt is megmutatják, hogy más államok és közösségek hogyan oldották meg sikeresen a hasonló problémáikat.

"Hasonló jogsértésekről folyamatosan beszélünk szervezetünk kongresszusán és rendezvényein, de szükség volt egy olyan felületre, ahol egyszerre tudjuk bemutatni őket"

- fűzte hozzá Vincze Loránt.

A honlap bemutatását követően működésbe is lépett, az első eset, amelyet dokumentáltak, a korondi Községháza felirat miatt kirótt büntetése volt. A korondi polgármestert, Katona Mihályt még áprilisban büntették meg súlyosan - 280 ezer lejt, illetve további 80 ezer lej értékű késedelmi kamatot kellett fizetnie -, amiért nem távolította el a helyi községházáról a magyar Községháza feliratot.

A Minority Monitor ITT érhető el.

https://15millio.blogstar.hu/./pages/15millio/contents/blog/74646/pics/lead_800x600.jpg
kisebbségi jogok,Minority Monitor
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?