Blogolj!

Döbbenet: megvédi az úzvölgyi betonkereszteket a román kulturális tárca?


Úgy tűnik, a miniszter művészileg jóváhagyta a keresztet formázó emlékművet, illetve az 50, Ismeretlen román katona feliratú betonkeresztet, de jóval a kivitelezés után.

Fotó: Facebook/Úz-völgye

Művészileg leokézta, vagyis műalkotásnak nyilvánította az úzvölgyi katonatemetőbe állított betonkereszteket a román kulturális minisztérium. Legalábbis előkerült egy képernyőmentés egy erről szóló minisztériumi jóváhagyásról, ami arra utalhat, hogy a hatóságok minden eszközzel védelmezni akarják a törvénytelenül kihelyezett kereszteket – számolt be róla a Főtér.ro.

A portál azt írja, Hans Hedrich aktivista tett közzé a Facebook-oldalán képernyőmentést egy érdekes minisztériumi dokumentumról: eszerint Valer Daniel Breaz miniszter művészileg jóváhagyta azt a keresztet formázó emlékművet, illetve az 50, Ismeretlen román katona feliratú betonkeresztet, amelyet Dormánfalva polgármesteri hivatala állított az úzvölgyi katonatemetőbe.

A jóváhagyás többek között hivatkozik a dormánfalvi telekkönyvi kivonatra (valószínűleg arra, amelyre hivatkozva az ottani önkormányzat köztulajdonába vette az úzvölgyi katonatemető területét), a műemlék terveire, a művész életrajzára, stb. Kitér rá, hogy ez a június 24-i keltezésű jóváhagyás nem helyettesíti a kulturális minisztérium, illetve megyei kulturális igazgatóság történelmi műemlékvédelmi engedélyét.

A Főtér rákérdezett, a dokumentum reális-e, valódi-e, illetve ez azt jelenti-e, hogy a művészi tervre a minisztérium utólag, bőven a kivitelezés után bólintott rá.

A minisztérium közvetetten és anonim módon elismerte a dokumentum valódiságát. Alá nem írt levélben arról érdeklődött, hogyan került a portálhoz az irat... A dokumentumról az RMDSZ is tud – ezt már a Maszol.ro-nak mondta el Korodi Attila frakcióvezető. Közölte egyúttal, hivatalos átiratban fogják jelezni a tárcának, hogy az engedélyezéshez benyújtott dormánfalvi dokumentáció kiállítását törvénytelenségek előzték meg, például az önkényes telekkönyveztetés.

Románia és Magyarország védelmi minisztériumának illetékesei egyébként szerdán ülnek le tárgyalni Bukarestben a katonatemetők és kifejezetten az úzvölgyi katonatemető helyzetéről. Lesz miről egyeztetni...

https://15millio.blogstar.hu/./pages/15millio/contents/blog/75156/pics/lead_800x600.jpg
Erdély,magyarellenesség,magyarfóbia,magyargyűlölet,románia,temető,Úzvölgye
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?