Blogolj!

A lejhajhász románok nem értik hargitai határvita lényegét


Hogy is érthetnék, hiszen sötétek mint az éjszaka. Ezt persze nem én mondom, hanem Almásmező román polgármester, Gheorghe Oniga. No, és nyilván a derék kistelepülés-vezető sem honfitársait sértegeti habzó szájjal, én most mégis ellene fordítom aljas fegyverét. A román politikus nem átallott ezt a megjegyzést Borboly Csaba tanácselnöknek címezni, miután a bíróság alapfokon kimondta: a Békás-szoros Hargita megyéhez tartozik és nem Neamțhoz.

Fotó: Erdély Online

Ezzel persze minden, az értelem parányi szikrájával rendelkező ember tisztában van. Mindenki tudja, hogy a Gyilkos-tó és a szoros Erdély kincse, mindig is az volt és mindig is az lesz. Azért, mert így és oda teremtette meg a Jóisten. És ezt most már a ploiești-i bíróság törvényesen is megerősítette. Csakhogy ezek a lejkergető kivagyiak csak kötik a román ebet a székely karóhoz, mert szerintük a Békás-szoros az idők kezdete óta Neamț megyéhez tartozott és nem hagyják annyiban, hogy most csak úgy néhány tollvonással megkapja Hargita.

Simion Stâncel, a Neamţ megyei kataszteri hivatal vezetőjének érvelése mindenesetre minimum érdekes, hogy miért kellene hozzájuk tartoznia annak, ami nem is az övék. Azért érdekes, mert sikerült végrehajtania azt a bravúrt, hogy érvek nélkül sorakoztatott fel érveket. Tulajdonképpen csak egymás mögé pakolta a szavakat. Mutatom:

"A szoros teljes egésze Neamţ megyéhez tartozik. Békás-szorosnak nevezik, és nem Gyergyói- vagy Hargitai-szorosnak. Egyértelmű, hogy ez így volt mindig is, és reméljük, hogy a következő ítélet után is így lesz."

Szóval így állunk. Egyrészt a románok szerint ennek a pernek itt még nincs vége, másrészt megtudtuk azt is, hogy a béka román nemzeti állat, a szoros ezért román. Puff neki. A kritikus románoknak egyébként nagyon úgy tűnik, az a legnagyobb problémája, hogy a Békás-szoros egy olyan nemzetközi brand, ami csak úgy vonzza a turisták hadát, ebből kifolyólag pedig kiváló pénzkereseti lehetőség. Csakhogy ezek a derék románok nem értik, miről szólt a tíz évnyi pereskedés. Nem a pénzről és nem a turizmusról, ez nyilvánvaló. Ezt a békát pedig kénytelenek lesznek lenyelni, ha már kisajátították maguknak a jószágot.

Címkék: Erdély
https://15millio.blogstar.hu/./pages/15millio/contents/blog/75297/pics/lead_800x600.jpg
Erdély
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?