Blogolj!

Alávaló történelemhamisítással támadnak a szlovákok


Ezúttal a cs. és kir. 26. „esztergomi” gyalogezred magyar katonái váltak sajátos értelmezésükben szlovák hősökké. Kinek hiányzik egy újabb Úzvölgye? – teszi fel a jogos kérdést Orbán Gábor felvidéki magyar hadtörténész.

A köpcsényi (Kittsee) temetőben felállított emlékmű nem tud szlovák elhunytakról. Fotó: Orbán Gábor/Körkép.sk

„Az osztrák-magyar hadseregben több olyan gyalogezred is létezett, amelyet bizonyos értelemben `szlováknak` nevezhetünk. Ez abból adódik, hogy ezen [ezredek] legénységét a mai Szlovák Köztársaság területéről sorozták és mert a katonák jelentős részét épp szlovákok tették ki. Egy ilyen ezred volt a 26. gyalogezred.”

Egy ilyen történelmi csúsztatással kezdődik a Beszkidek Hadtörténeti Klub [Klub vojenskej histórie Beskydy] egyik online cikke, amely az egykori cs. és kir. hadsereg magyar kiegészítésű, illetve a Magyar Királyi Honvédség elesettjeinek névsorát teszi közzé – mutat rá az újabb durva, elfogadhatatlan és elképesztő szlovák történelemhamisítási kísérletre a Körkép.sk portálon megjelent írásában Orbán Gábor felvidéki magyar hadtörténész.

A szakember úgy folytatja: az említett ezredet érintő cikksorozatuk immár hetedik részében a hadikórházakban elhunyt katonák nem teljes névsora olvasható. 65 név, közülük 50-en a mai Szlovákia területéről származó egyének – és természetesen mindannyian „szlovákok”.

A Beszkidek Hadtörténeti Klub többeknek ismerős lehet – mutat rá, megjegyezvén: ez a társaság adta ki ugyanis 2019 elején az igen beszédes című „Slovensko (sic!) a prvá svetová vojna” [„Szlovákia (sic!) és az első világháború”] könyvet, melyet iskolák számára kedvezményesen árusítanak. Hogy 1914 és 1918 között milyen értelemben létezett „Szlovákia”, illetve hogy ezen „ország” határai meddig nyúltak – főleg, hogy a tényleges határvonalat csak 1920-ban állapították meg –, az ismét a csúsztatás kategóriába sorolható.

A klub online oldala több ezred katonáit kutatja. A most bemutatott cs. és kir. 26. gyalogezred a közös hadsereg egyik tradícióban gazdag alakulata volt, amit még a 18. század elején alapítottak. Az ezred katonái több-kevesebb sikerrel harcoltak Nagy Frigyes poroszai és Napóleon franciái ellen, jelen voltak a 19. század összes nagy háborújában [1859, 1866] és 1914-1918 között is helytálltak. Egy 1914-es nemzetiségi kimutatás szerint, amit a Beszkidek Klub is megnevez, az ezred 53%-át magyarok adták [De akkor miért is „szlovák” a többség?], 38%-uk szlovák, a maradék 9% „egyéb” nemzetiségű – valószínűleg német vagy zsidó. Ezeket a számokat egyébként osztrák források is megerősítik – így Orbán Gábor.

Hozzáteszi, nem meglepő, hogy a huszonhatosok 38%-át szlovákok tették ki, hiszen az ezred katonái szép számban a Garam völgyéből – többek közt a Nyitra-Aranyosmarót-Zsarnóca-Garamszentkereszt vonalon – verbuválódtak. Léva, Érsekújvár, Komárom környékéről ezzel szemben egyértelműen magyarok tették ki a legénység túlnyomó többségét.

A példaként említett cikk összesen 65 nevet tartalmaz; 50 katona – lévén a mai Szlovákia területén születtek – a szlovákok szerint szlovák származású. Csakhogy a családnevek mutatják, hogy itt bizony nem mindenki szlovák, épp ellenkezőleg, döntő többségük bizony magyar – mutatja be Orbán Gábor.

Majd felteszi a kérdést: miért kell itt nemzetiségi konfliktust generálni? A Beszkidek Klub egyik tagja – a történelemhamisítás vádját visszautasítva – tiltakozását nemzetiségi konfliktus gerjesztésének nevezte, és válaszában aláhúzta: a lista az ezred, a mai Szlovák Köztársaság területéről származó elhunyt katonáit tünteti fel függetlenül [!] a nemzetiségtől. De akkor érthetetlen, miért „szlovák” a 26. gyalogezred? És miért „szlovák” többségű az említett ezred, ha hivatalosan 53% volt a magyarok aránya? Miért „szlovák” mindenki a listán?

A hadtörténész figyelmeztet: a történelemhamisítás helyett az lenne a megoldás, hogy a Beszkidek Klub és a szlovákok is legyenek büszkék a saját halottjaikra, akik szintén a Monarchia katonái voltak, és tették a dolgukat mint magyar, horvát, lengyel stb. társaik. Ne sajátítsák ki más nemzet fiait, és mindig említsék meg, hogy a szlovákiai elesettek nem mindegyike automatikusan szlovák.

https://15millio.blogstar.hu/./pages/15millio/contents/blog/75580/pics/lead_800x600.jpg
Felvidék,magyarellenesség,magyarfóbia,magyargyűlölet,szlovákia
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?