Blogolj!

Megáll az ész: a magyar nyelvi jogok ellen tüntettek Bukarestben


Nemet mondunk az etnikai autonómiára, Elég a románok diszkriminálásából Románia szívében, Romániában a hivatalos nyelv a román feliratú táblákat emeltek a magasba.

Fotó: Krónika.ro/Facebook/George Simion

A románok pofátlansága tényleg nem ismer határokat! Lehetetlen indulatok nélkül beszélni a magyarellenes mocsokságaikról, illetve arról, hogy a jogállamiságra a szavak szintjén olyannyira érzékeny balliberális EU-elit ha jó képet tán nem is vág mindehhez, de minimum szó nélkül tűri. A disznóságsorozat legújabb állomása, hogy a magyar nyelvi jogok vélelmezett bővítése ellen rendezett tüntetést vasárnap Bukarestben a kormány épülete előtt két, főleg Székelyföldön tevékenykedő román civil szervezet.

Az MTI jelentése szerint a Kovászna, Hargita és Maros megyei Románok Civil Fóruma, illetve a Nemzet Útja nevű egyesület felhívására több mint száz tüntető érkezett román zászlókat lengetve a tér egy román nemzeti színű óriáslobogóval elkerített sarkába. Többségüket a Fratia Ortodoxa (Ortodox testvériség) feliratú kisbuszok hozták Bukarestbe.

A tüntetők a bukaresti kormány „árulása” ellen tiltakoztak, mivel szerintük a Viorica Dancila szociáldemokrata kormányfő vezette kabinet a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) „zsarolásának” engedve olyan nyelvi jogokat épített be a frissen elfogadott közigazgatási kódexbe, amelyek a második hivatalos nyelvvé teszik Romániában a magyart. Az RMDSZ egyébként éppen ellenkezőleg, visszalépésnek tartja az új kódexet az anyanyelv használatának szempontjából.

A közösségi portálokon Stop RMDSZ jelmondattal összehívott tüntetésen a résztvevők közül sokan román népviseletben voltak és többen Nemet mondunk az etnikai autonómiára, Elég a románok diszkriminálásából Románia szívében, Romániában a hivatalos nyelv a román feliratú táblákat emeltek a magasba.

A demonstráció szónokai szerint ideje véget vetni annak, hogy a románok „továbbra is rabszolgák legyenek őseik földjén”. Nehezményezték, hogy a székelyföldi önkormányzati testületek üléseit magyarul tartják és a román képviselők csak a szinkrontolmácsolásból értesülnek az elhangzottakról.

A tüntetők szerint az új kódex – azáltal, hogy a nyelvi jogok érvényesítését a központi közigazgatás helyi szerveitől is megköveteli – valójában a helyiről központi szintre emeli a kisebbségi anyanyelv használati jogokat, ami értelmezésük szerint országszerte második hivatalos nyelvvé teszi a magyart. A demonstráció hangadói szerint a kódex eltörölte a nyelvhasználati küszöböt, így az RMDSZ már olyan településeken is követelheti a nyelvi jogok érvényesítését, ahol a magyarság aránya nem éri el a 20 százalékot.

3
https://15millio.blogstar.hu/./pages/15millio/contents/blog/75662/pics/lead_800x600.jpg
anyanyelv,Bukarest,Erdély,magyarellenesség,magyarfóbia,magyargyűlölet,rmdsz,románia,székelyföld,tüntetés
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

A bejegyzésre 3 db hozzászólás érkezett!
Erzsébet válasza: Hát, így van ez bejegyzésére 2019-07-08 23:14:18
Kétszínűek valamennyien. Az emberi jogaik pedig kizárólag csak a devianciára érvényesek.
Válaszolok
Erzsébet 2019-07-08 23:10:22
Miután a most Romániának nevezett ország két etnikum területének erőszakos összekapcsolásából áll, az államnak kötelessége egyenjogúnak elismerni a terület mindkét népét. Vagy monarchiát játszik külün-külön felségterületekkel, vagy elválnak hivatalosan is egymástól. Indiánosdit legfeljebb Amerika akar játszani még ma is a helyi népekkel.
Válaszolok
Hát, így van ez 2019-07-08 15:01:30
A románok eddig sem voltak teljesen "kerekek"', de mára aztán már teljesen, visszavonhatatlanul meghülyültek.
Csak egyet áruljon már el valami aljas, "írástudó", ingyenélő, sz@rházi jogvédő egyesületi vezető:
Hol a bodrogközi náthás 3,14csába véditek most az emberi jogokat, ti szemetek ?!
Hol vannak a soros által lefizetett NGO szervezetek, hol a CEU, hol a Helsinki Bizottság, az Amnesty Internacionale, a TASZ, a MASZ, a KASZ, a F...SZ ?!
Merre vagytok nagypofájú sz@rjankók ?! Most miért nem ordibáltok, hőzöngötök, tiltakoztok.
MEGTILTOTTA A ZSIDÓ, HOGY MEGSZÓLALJATOK ?!
Válaszolok

Ezeket a cikkeket olvastad már?