Blogolj!

Fogynak a románnak vélt sírok az úzvölgyi katonai temetőben


Habzó szájú román barátaim, szorul a hurok. Merthogy lassan oda jutunk, hogy kiderül, ugyanannyi román katona sírja van az úzvölgyi katonai temetőben, mint ahány gaboni űrhajós járt a Marson.

Fotó: szekelyhon.ro - Pinti Attila

A napokban újabb fordulat történt az úzvölgyi katonai temető ügyében, számol be róla a nagyhaboru.blog.hu. A román sírgyalázók most igazán szégyellhetik magukat – ez mondjuk rózsaszín álom csak részemről, mert nem fogják, ez náluk nem létező fogalom -, mert a román hatóságok által román katonaként azonosított hősi halottak többségéről kiderült, hogy magyar állampolgárok voltak, s magyar honvéd gyalogezredekben szolgáltak.

A blog szerkesztőinek sikerült további adatokat is kideríteniük ezekről a katonákról, s egy szintén románként azonosított orosz katonáról. Tehát ez ráadásként még mínusz egy román.

Korábban egy szakmai tanulmány segítségével már beszámoltak arról, hogy 2019. június 12-én az ONCE, a hadisírok és a háborús emlékművek gondozásáért felelős román hivatal közzétett egy rövid összefoglalót az úzvölgyi temető helyzetét illetően, amely szerint a sírkertben 11 román katona – 8 azonosított és 3 azonosítatlan – került elhantolásra. 

Forrás: nagyhaboru.blog.hu

Az összefoglalóhoz csatolt dokumentumok egyike, a 3. számú mellékletként közzétett áttemetési napló hét románként azonosított katona nevét és adatait tartalmazza. Ezek a következők: Cosma Gheorghe (25. sz.), Grimu Mihai (46. sz.), Horcic Mihai (83. sz.), Lusin Filip (91. sz.), Morduminechei Gheorghe (105. sz.), Roman Mihai (126. sz.) és Rotaru Stan (126/bis. sz.).

Kovács Vilmos ezredes, a HM Hadtörténeti Intézet és Múzeum parancsnoka 2019. július 24-én Tusnádfürdőn bejelentette, hogy e katonák közül öt – Kuzma György, Grimm Mihály, Harcsik Mihály, Mordaninecz György és Román Mihály – magyar állampolgár volt; a HM képviselői a tusnádfürdői beszélgetés során a halálukat nyilvántartásba vevő korabeli anyakönyvi bejegyzések fénymásolatát is kiosztották.

Az öt magyar állampolgárságú katona mellett a román hatóság által románként azonosított Lusin Filip – Lusicz Fülöp (családneve helyesen Lusja) pedig az orosz hadseregben szolgált. Tehát marad Rotaru Stan. Aki elképzelhető, hogy román volt, de csak miatta kár volt szítani az indulatokat. Ilyen erővel akár a Vörös Hadsereg is bevonulhatott volna Lusin Filip miatt. 

Most viszont attól kell tartanunk, hogy gusztustalan húzásokra képesek a szélsőséges románok, ettől most még nagyobb haragra gerjednek. Elvégre - már megint - nekünk volt igazunk.

1
https://15millio.blogstar.hu/./pages/15millio/contents/blog/81942/pics/lead_800x600.jpg
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

A bejegyzésre 1 db hozzászólás érkezett!
Hát, így van ez 2019-08-01 16:42:38
Nem hiszem, hogy volt egyetlenegy tisztességes, magyar (kivéve talán az aberrált kommunistákat) ember, aki egy percre is elhitte a szőröstalpú, hazudozó oláhok egyetlen szavát ebben az ügyben (is) !!!!!!!
Válaszolok

Ezeket a cikkeket olvastad már?