Blogolj!

Naná, hogy a magyar tankönyvek nem készültek el időben Romániában!


Újabb magyarellenes provokáció „Bezzegromániából”: Erdély elrablásának centenáriumától megrészegülő szomszédaink ezúttal (is) a magyar nyelvű oktatást szabotálják ott, ahol érik.

Illusztráció: MTI/Rosta Tibor

Itt az újabb magyarellenes gyalázat Romániából, de mintha már meg sem lepődnénk rajta... Lassan beköszönt az új tanév, de – hogy, hogy nem... – idén sem készülnek el időben a magyar nyelvű tankönyvek.

Vagyis az illetékes hatóságok aljas húzásaikkal, mocskos eszközökkel próbálják ellehetetleníteni, hogy a trianoni gúnyhatárokon túlra szakadt nemzettársaink anyanyelvükön tanulhassanak: ez is egy válfaja az elnyomásnak és az elrománosításnak. Alattomos és gusztustalan, de romboló – maximálisan próbára teszi a magyar közösség életösztönét.

„Nincs új a nap alatt, idén sem marad el az oktatási rendszerben minden év őszén folyamatosan ismétlődő probléma: a tanévkezdésre nem készül el minden tankönyv. Ezúttal is főleg a kisebbségek nyelvén kiadott könyvek hiányával kell számolniuk a diákoknak és tanáraiknak. A kialakult helyzet oka sem változott: hetedik osztálytól új tanterv szerint tanulnak a diákok, és az ehhez igazodó tankönyvek még nem készültek el, illetve a román nyelvű könyvek magyarra fordítása is késik, sőt némelyik esetében még el sem kezdődött”

– számol be a megdöbbentő szemétségről már-már egykedvűen a Székelyhon.ro.

A portál szerint a Maros és a Hargita megyei iskolák zöme hoppon maradt, így a szaktanárok leleményességén múlik, hogy a magyar nyelvű tankönyvek hiányában hogyan és mi módon kezdik el oktatni a magyar nebulókat. Azaz – utalt rá Demeter Levente Hargita megyei főtanfelügyelő – a pedagógusok adott esetben maguk fordítják le a román nyelvű tananyagot, abból készülnek az órákra. Vagyis: magad uram, ha szolgád nincs.

„A tankönyvhiány tavaly is gondot okozott a magyar tannyelvű osztályoknak. Például az első osztályba nem érkezett meg időben a román nyelv tankönyv, de több hetet késett a negyedikes, ötödikes és hatodikos diákok magyarra fordított tankönyveinek többsége is. A késés miatt a tanítóknak improvizálniuk kellett. Maros megyében például sok pedagógus saját költségen nyomtatott feladatlapokat, illetve CD-n sokszorosította tanítványainak azt, amit meg kellett tanulniuk. Aki nem szeretné, hogy diákjai a néhány hónapos késés miatt lemaradjanak, annak saját módszert kell kitalálnia arra, hogy tanulói lépést tarthassanak a tananyaggal”

– mutatja be a Székelyhon, milyen áldatlan állapotok, mostoha körülmények között tengődik román fennhatóság alatt a magyar oktatás.

Bukarest persze hallgat, mint a sír. Akárcsak Brüsszel...

https://15millio.blogstar.hu/./pages/15millio/contents/blog/82359/pics/lead_800x600.jpg
Erdély,iskola,magyarellenesség,magyarfóbia,magyargyűlölet,oktatás,oktatásügy,románia
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?