Blogolj!

Román matek: 99,8 százalék a 0,2 ellen, az nem döntő többség


Elmarasztalta a romániai Országos Diszkriminációellenes Tanács (CNCD) a románok hátrányos megkülönböztetése miatt a 99,8 százalékban magyarok által lakott Gyergyócsomafalva polgármesteri hivatalát, amiért csak magyar nyelven adja ki a község közlönyét.

Fotó: wikipedia

Nem fogják kitalálni ki volt a feljelentő. A magyar feliratok és szimbólumok elleni pereskedéseiről elhíresült Méltóságért Európában Polgári Egyesület (ADEC) alapító elnöke, Dan Tanasă. A diszkriminációellenes tanács pedig elmarasztalta a polgármesteri hivatalt, de nem rótt ki pénzbírságot ellene. A testületben öten támogatták, ketten ellenezték a határozatot.

Egyébként a 2011-ben rögzített népszámlálási adatok szerint Gyergyócsomafalván a magyar etnikumú lakosság aránya 99,8 százalék. Tehát a több mint 4300 lakosú településen összesen tíz román nemzetiségű személyt számoltak meg. Márton László Szilárd polgármester az MTI-nek elmondta: nem tudja pontosan, ki vallotta magát románnak a településen, de csak a helyi rendőrparancsnokot és családját ismerik románnak a községben, de a rendőr és felesége is beszélik a magyar nyelvet. Mindezek ellenére, hogy finoman szólva is kisebbségben vannak a településen, őket hivatalos levélben kérdezték meg, hogy igénylik-e a Csomafalvi Hírlap román nyelvű kiadását. De választ nem kaptak tőlük, így joggal gondolhatták, hogy rohadtul nincs igényük a román nyelvű kiadásra.

Márton László Szilárd elmondta: a Csomafalvi Hírlapot havonta-kéthavonta adják ki, amikor elég közölni való közérdekű információ gyűlt össze. Ebben a község pénzügyi helyzetéről, az elhalálozásokról, születésekről, a helyi eseményekről számolnak be. A közérdekű helyi információkat tartalmazó lapot a község valamennyi portáján ingyenesen bedobják a postaládába. A polgármester közölte: nem kapott még tájékoztatást a diszkriminációellenes tanács határozatáról, és kíváncsian várja a határozat indoklását. Ez alapján döntenek majd arról, hogy megtámadják-e az elmarasztaló határozatot a bíróságon.

Korábban a 99,2 százalékban magyarok által lakott Gyergyóremete polgármesterét marasztalta el hasonló okból a CNCD.

A mi utcánkban lakik két kínai- és egy arab házaspár, valamint egy indiai nő a magyar férjével. A helyi lapot ezek szerint mostantól kínaiul, arabul és hindi nyelven is olvashatom? Nem, mivel szerencsére nem Romániában élek. 

https://15millio.blogstar.hu/./pages/15millio/contents/blog/82674/pics/lead_800x600.jpg
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?