Blogolj!

A polgármesteri hivatal nem engedte fellépni a gyermekeket a Nagyváradi virágkarneválon


Abszurd módon elmaradt idén a néptánc és a felvonulás a nagyváradi virágkarneválon – az okokról sajtótájékoztatón számolt be Pető Dalma nagyváradi önkormányzati képviselő, a Bihar- Hajdú-Bihar Eurorégió Alapítvány aligazgatója és Szabó József megyemenedzser.

Az idén immár 14. alkalommal tartották meg a Nyitott ablak Európára elnevezésű rendezvénysorozatot, ebből az alkalomból a debreceni virágkarnevál alkalmából több virágkocsit is áthoznak Nagyváradra. Ám a románoknak arról szól a nyitott ablak, hogy azt bezárják a magyarok előtt. 

"Az utóbbi időben a nagyváradi polgármesteri hivatal részéről volt egy olyan érzése a szervezőknek, hogy nem az ünnepi program gördülékenységéért dolgoznak, hanem több esetben is fondorlatos módszerekkel akadályozzák annak hatékony megszervezését, lebonyolítását. Ezek felett nem lehet szemet hunyni, ugyanis nagyok sok nagyváradi és Bihar megyei, érmelléki magyar ünnepét próbálják ellehetetleníteni” – olvasható a sajtótájékoztatóról készült közleményben.

A románok részéről persze nem először tapasztalnak ilyet a szervezők, tavaly a polgármesteri hivatal képviselője a felvonuló magyarországi csoport kezéből csendőri segédlettel szedette ki a magyar zászlót. Idén pedig a nagyváradi polgármesteri hivatal egyszerűen nem akarta, hogy a magyar Szent Koronát ábrázoló virágkocsi átjöjjön Nagyváradra és Bihar megyébe.

„Az indokokat nem ismerjük, de egy korábbi városházi sajtótájékoztatóból is kiderül, hogy a váradi polgármesteri hivatal eleve nem számolt a szent korona érkezésével. Ez alkalommal is csak azért láthattuk itt a Szent Koronát ábrázoló alkotást, mert a Bihar Megyei Tanács RMDSZ-es elnöke , Pásztor Sándor személyesen egyeztetett erről Papp László debreceni polgármesterrel, és jelezte, hogy mindenképp ragaszkodik az országalmát, jogart, koronát bemutató kompozícióhoz, és legrosszabb esetben ha Nagyvárad tovább tiltakozik, csak Érmellékre viszik ezt az alkotást” – olvasható a beszámolóban.

De ez csak a kezdet. Idén először esik meg az a csúfság, hogy nem vonulnak fel Nagyvárad utcáin a Debrecenből érkező virágkocsik, sem az ezeket kísérő táncosok, azzal a komolyan nem vehető indokkal, hogy a felújítások miatt nem használható az útvonal – mondta a megyemenedzser. A nagyváradi polgármesteri hivatal egyszerűen nem mondott igazat, a hazugságot rádión és újságban is unalomig ismételte, tehát mondvacsinált okok miatt maradt el idén a látványos felvonulás.

Pető Dalma, az eseményt szervező Bihor-Hajdú-Bihar Eurórégió Alapítvány aligazgatója, váradi önkormányzati képviselő szerint felháborító, hogy az idén nem állíthatták fel a főtéren a színpadot, így nem tudtak fellépni a menettáncosok, akiknek műsora a virágkocsis felvonulás mellett sajátos hangulatot teremtett volna a fesztiválnak, és akik között délvidéki, szerbiai magyar csoport is lett volna. A csoport megérkezett, de a produkciót nem adhatták elő.

Erre pedig igazi Mátyás királyos fordulattal léptek a románok - bár ugye semmi közük a bölcs magyar királyhoz, de ezt persze nehezen veszik tudomásul -, ugyanis adtak is, meg nem is. A polgármesteri hivatal engedélyezte a színpad felállítását, ám a programot már nem. Kérdeznénk logikusan, műsor nélkül a színpadnak mi értelme van ti eszementek?

„Lehet színpadunk, program nélkül. Ez azt jelenti, hogy az a 94 felvonuló gyermek nem tudja bemutatni produkcióját, amelyre oly lelkiismeretesen készültek. Román és magyar fiatalokról van szó, akiknek fellépése emelte volna a program színvonalát, hangulatát, de egy érthetetlen és rosszindulatú döntés miatt nem adhatták elő műsorukat. A polgármesteri hivatal döntését meg fogjuk támadni” – mondta Pető Dalma.

De a legszebb az az, hogy még anyagilag is megkárosították a magyar szervezőket. Kiderült, a Bihor- Hajdú-Bihari Eurórégió Alapítványnak kellett olyan költségeket is átvállalnia , amelyeket egyébként a váradi polgármesteri hivatal vállalt és kellett volna hogy támogasson.

„Arról van szó, hogy a virágkocsikat ide szállító és az azokat felügyelő debreceni kollégák számára megfelelő szállást és ellátást sem voltak képesek megfelelő színvonalon biztosítani , valamint a szükséges útdíjakat sem fizették ki a városháza illetékesei. Ennyit a Nagyvárad önkormányzatának „vendégszeretetéről”, „gondoskodásról” és őszinteségéről Debrecen és a magyarság irányába” – mondta Pető Dalma.

Mit is mondhatnánk? Meg sem lepődünk, mert a románoknál a legalja csak egy ideiglenes megálló lefelé.

Forrás, fotók: maszol.ro

https://15millio.blogstar.hu/./pages/15millio/contents/blog/82746/pics/lead_800x600.jpg
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?