Blogolj!

A hagyományőrzés menti meg a határon túli magyar közösségeket


A trianoni sokk után száz esztendővel is nagy szüksége van fogódzkodókra a külhoni magyar közösségeknek: ilyen a kultúra és a művészet.

Fotó: mediaklikk.hu

A magyar kultúrára és a néphagyományra támaszkodás és továbbadásuk a külhoni magyar közösségek számára a megmaradás alapja.

Ezt Potápi Árpád János, a Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős államtitkára mondta a száz évvel ezelőtt még színmagyar, ma azonban már csak részben magyarok lakta felvidéki Nagyidán, az Ilosvai Ház ünnepélyes átadóján – tudósít az MTI.

A XII. Ilosvai fesztivál keretében átadott épület mintegy 200 millió forint magyarországi támogatásból készült el, sok önkéntes munkájával. A jövőben tájházként, rendezvény- és népművészeti központként működő intézmény létrehozásának költségeiből mintegy 185 millió forintot fedezett a nemzetpolitikai államtitkárság.

Az államtitkár beszédében röviden felidézte a település történetét, majd szólt a történelem viharait ott átélő magyar közösségről, amely – mint mondta – egy biztos alapra, a magyar kultúrára támaszkodva tudott megmaradni.

„Nemcsak a hamut őrizte (a helyi magyar közösség), hanem továbbadta a lángot”

– fogalmazott Potápi.

Rámutatott: a trianoni békeszerződést követő években nagy szüksége volt fogódzkodókra a helyi magyar közösségnek, s ilyen volt a színjátszás, majd a népművészet, amely által az Ilosvai Selymes Péter Néptáncegyüttes (fotónkon) közel félévszázados munkája során képviselte a felvidéki magyarság kultúráját, de jelen volt az egyetemes magyar kultúrában is.

Az Ilosvai Ház megálmodói, a településen egykoron tanítóként tevékenykedő Ilosvai Selymes Péter nevével fémjelzett népművészeti fesztivált is működtető Ilosvai polgári társulás és az Ilosvai Selymes Péter Néptáncegyüttes vezetői az intézmény elkészültét úgy jellemezték, hogy a településen a Felvidék legnagyobb „néptáncműhelye” épült meg.

https://15millio.blogstar.hu/./pages/15millio/contents/blog/82787/pics/lead_800x600.jpg
Felvidék,hagyományőrzés,határon túli magyarság,potápi árpád
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?