Blogolj!

Az anyaország felelősséget visel a határon túli magyarokért


Mindez azon a továbbképzésen hangzott el, melyet a nyugati diaszpórában magyar nyelvet tanítók számára rendeztek.

Fotó: MTI/Vajda János

A kormány azon dolgozik 2010 óta, hogy a Magyarországon kívül élő magyarok érezzék, az anyaország nem mondott le róluk

– hangoztatta a Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős miniszteri biztosa Győrben, a nyugati diaszpórában magyar nyelvet tanítók 19. továbbképzésének záróünnepségén.

Szilágyi Péter az MTI beszámolója szerint elmondta: azért, hogy ezt az érzést erősítsék, első lépésként módosították az állampolgársági törvényt, hogy a diaszpórában élők a Kárpát-medencei magyarság mellett könnyített módon szerezhessenek magyar állampolgárságot, második lépésként pedig elfogadták 2011-ben az alaptörvényt.

Kiemelte, hogy

Magyarország nemcsak felelősséget érez, hanem felelősséget is visel a határon túli magyarságért.

Ez proaktív, a közösség igényeinek megfelelő kormányzati politikát kíván; ezért számos programot indított a Miniszterelnökség a diaszpórában élők segítésére.

Kifejtette, hogy 2013-ban elindult a Kőrösi Csoma Sándor-program; 2017-ben nyílt pályázati rendszer indult a diaszpórában élő magyar szervezetek számára, amelynek éves kerete ötszázmillió forint; elindult a Rákóczi Szövetséggel együttműködve egy diaszpóra-táboroztatási program; a nemzetpolitikai államtitkárság továbbképzéseket tart a hétvégi iskolákban dolgozó pedagógusoknak, idén februárban több mint százan vettek részt egy ilyen képzésen.

Szilágyi Péter megköszönte a képzésen részt vevőknek,

hogy a diaszpórában élő magyar közösségekben időseket és gyermekeket is segítenek, megismertetik velük a magyar nyelvet és kultúrát, ezáltal megerősítik magyarságukban az egész közösséget.

A nyugati diaszpórában magyar nyelvet tanítók továbbképzését az Ausztriai Magyar Egyesületek és Szervezetek Központi Szövetsége szervezi a Széchenyi István Egyetem Apáczai Csere János Karával együttműködve. Idén 13 országból 32-en vettek részt az egyhetes képzésen. Érkeztek pedagógusok az Amerikai Egyesült Államokból, Argentínából, Ausztriából, Ausztráliából, Brazíliából, Ciprusról, Csehországból, az Egyesült Királyságból, Izlandról, Kanadából, Németországból, Paraguayból és Svédországból.

https://15millio.blogstar.hu/./pages/15millio/contents/blog/83024/pics/lead_800x600.jpg
15 millió magyar,anyanyelv,Anyaország,diaszpóra program,határon túli magyarság
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?