Blogolj!

A Securitate fenyegette az 1989-es temesvári népfelkelés első vértanúját


A Tőkés László egyik fő támaszának számító Újvárossy Ernő halálának körülményei máig tisztázatlanok. Áldozatvállalása mérföldkő volt a Ceausescu-rezsim bukásához vezető úton.

Fotó forrása: maszol.ro

Az 1989-es temesvári népfelkelés első áldozatának tekintett Újvárossy Ernőre emlékeztek szerdán Temesváron, a nevét viselő református gyülekezeti teremben, temetése 30. évfordulóján. Tőkés László egykori temesvári lelkipásztor a temetőben harminc éve mondott gyászbeszéd szavait idézte, mely szerint Újvárossy Ernő gyilkosai közöttünk vannak. Úgy értékelte:

Újvárossy Ernő halála nemhogy megfélemlítette volna, hanem megacélozta a temesvári református gyülekezetet, amelynek ellenállása később a Ceausescu-diktatúra bukásához vezetett.

„A szeretetben nincsen félelem. A teljes szeretet kiűzi a félelmet. Az egyházunk iránti szeretet győzte le bennünk a félelmet. (...) A temesvári gyülekezet nemhogy megijedt, meghátrált, szétszéledt volna, hanem még a temetés tragédiája közepette is inkább megacélozódott és felbátorodott. Ez gyönyörű példája a közösségben összegyűjtött és megerősödő szeretetnek”

– jelentette ki Tőkés László az MTI tudósítása szerint.

Újvárossy Ernőt olyan emberként mutatta be, aki építőmérnökként bejárta Románia építőtelepeit, és Temesvárra visszatérve talált vissza a református egyházhoz, mely éppen a temploma átalakítására készült. A mérnök azonban nemcsak a gyülekezeti munkában, hanem a jogvédő küzdelemben is élen járt, és ezzel magára vonta a kommunista diktatúra haragját.

Hozzátette: ma sem ismertek Újvárossy Ernő halálának a körülményei, és ahogy telik az idő, egyre csökken annak az esélye, hogy kiderüljön, mi is történt vele. Úgy vélte:

az akkori hatóságok vagy közvetlenül, vagy közvetetten „tették el láb alól”, vagy megölték, vagy belehalt a kínzásba. Kijelentette: meggyőződése, hogy Újvárossy Ernő nem önkezűleg vetett véget életének.

Holttestét a kommunista hatóságok lepecsételt koporsóban adták ki, családtagjai is csak egy pillanatra láthatták.

Balaton Zoltán, Újvárossy egykori barátja úgy értékelte: az volt a bűne, hogy Tőkés László támasza volt, és megérezték, hogy nem zsarolható. Felidézte: Újvárossy Ernő halála egy olyan időszakban következett be, amikor a Securitate megpróbálta elszigetelni Tőkés Lászlót a támogatóitól. A hozzá közel állókat munkahelyükről más városokba helyezték át, vagy megfélemlítéssel próbálták eltávolítani a lelkész mellől. Újvárossy Ernővel egyik módszer sem vált be, ezért vele keményebben próbáltak fellépni.

A szerdai megemlékezés Újvárossy Ernő sírjánál koszorúzással fejeződött be.

Tőkés László egyik legközelebbi munkatársa máig tisztázatlan körülmények között halt meg 1989 szeptemberében. Holttestét három nappal eltűnése után találták meg a Temesvárral szomszédos Vadász-erdőben. A rendőrség egy nappal a bejelentés után sem szállíttatta el a holttestet, és csak zárt koporsóban adta át a családnak. Újvárossy Ernő eltűnése előtt a Securitate fenyegetésére panaszkodott Tőkés Lászlónak.

https://15millio.blogstar.hu/./pages/15millio/contents/blog/83732/pics/lead_800x600.jpg
diktatúra,Erdély,forradalom,határon túli magyarság,Nicolae Ceusescu,románia,Securitate,Temesvár,tőkés lászló
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?