Blogolj!

Egy volt szekus fia lesz a román miniszterelnök


Ha csak annyit nézünk, hogy Ludovic Orbannak hívják az új román kormány megalakítására felkért politikust, akkor azt gondolhatnánk, hogy most aztán minden rendben lesz. Félő, hogy nagyon nem.

Orban. Lényegében Orbán, mi magyarok meg már csak tudjuk, hogy szerencsés az az ország, amelyiknek így hívják a miniszterelnökét. Ha továbbmegyünk az életrajzban akkor kiderül, hogy Ludovic, Orbán Imre fia. Az apuka székelyudvarhelyi magyar családból származik, aki román nőt vett el feleségül. Emellett arról ismerszik még meg, hogy 1948 és 1956 között a Securitate, vagyis a román kommunisták politikai rendrőségének tisztje volt. 

Így azért már nem olyan szép a kép. Az idősebb Orbán századosként szerelt le a kommunisták ellenségeit sanyargató szervezettől. 

Ettől kezdve az egyetlen pozotívum Ludovic Orbannal kapcsolatban, hogy valamelyest beszél magyarul. A gépészmérnök diplomát szerzett Orban 1992-ben a Nemzeti Liberális Párt Ifjúsági Szárnyában kezdett politizálni, amely később beolvadt a Nemzeti Liberális Pártba (PNL). A 90-es években két ciklusban is egy-egy bukaresti kerületi önkormányzatban szerzett képviselői mandátumot, aztán kormányhivatalok vezetésével bízták meg. 2004 és 2007 között Bukarest alpolgármestere volt, 2007 áprilisa és 2008 decembere között a szállításügyi tárcát vezette a Tariceanu-kormányban. 2008-ban képviselővé választották, 2009 és 2011 között a Képviselőház alelnöki tisztségét töltötte be.

2009-ben a PNL első alelnökévé, 2017 júniusától a párt elnökévé választották. 2016-ban lemondott pártja bukaresti főpolgármester-jelöltségéről, miután a romániai korrupcióellenes ügyészség (DNA) bűnvádi eljárást indított ellene. Egy lehallgatott telefonbeszélgetés alapján ugyanis befolyással való üzérkedéssel vádolták meg. Ötvenezer eurót kért egy üzletembertől a választási kampánya finanszírozására. A román legfelsőbb bíróság azonban 2018 márciusában jogerősen felmentette a vád alól.

Ludovic Orban elutasítóan nyilatkozott a kisebbségi anyanyelvhasználati jogok kiszélesítését kezdeményező RMDSZ-javaslatról. Egy 2019 áprilisában adott interjúban a Hotnews.ro portálnak kijelentette: nem ért egyet azzal, hogy az etnikai kritérium is szerepeljen a közigazgatási egységek létrehozásának a kritériumai között. Ugyanakkor azt is elmondta: azzal sem ért egyet, hogy lecsökkentsék a küszöbértéket, amely fölött nyelvhasználati jogok illetik meg a nemzeti kisebbségeket. A jelenleg hatályos romániai törvény szerint azokon a településeken használhatják a nemzeti kisebbségekhez tartozó személyek az anyanyelvüket a közigazgatási intézményekben, ahol számarányuk meghaladja a 20 százalékot.

Ő lesz az új román miniszterelnök. Magyar származású, de csak alapfokon beszéli az apja nyelvét… 

https://15millio.blogstar.hu/./pages/15millio/contents/blog/84596/pics/lead_800x600.jpg
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?