Blogolj!

Különleges gyűjtemény készült a kanadai magyar emlékekről


A két esztendeig tartó gyűjtőmunka eredményeként jelenleg több mint százra tehető a dokumentált, nagyrészt fotókkal illusztrált magyar értékek száma kanadai földön. A webgyűjtemény folyamatosan bővíthető.

Az 1956-os magyar forradalom egyik kanadai emlékműve, West-Kelowna, BC. Forrás: https://hungarianheritageincanada.ca

A helyi magyar emlékeket és értékeket bemutató honlap indult Kanadában az ottawai magyar nagykövetség kezdeményezésére – tudósít az MTI.

A Kanadában fellelhető magyar értékek összegyűjtése még 2017-ben, a Kanada fennállásának 150. évfordulója kínálta lehetőségeket kiaknázva kezdődött meg. Az észak-amerikai ország „születésnapjának” kerek évfordulóján ugyanis számba vették az ország történetének, társadalmának és kultúrájának eredményeit, és kiderült, a magyarság is hangsúlyosan van jelen a mindennapi élet számos területén. Ám hiányzott az az átfogó információs hálózat és tárgyi emlékeket is bemutató gyűjtemény, amely erről számot adott volna – közölte a nagykövetség.

A magyar szervezetek és a helyi magyar közösségek tagjainak bevonásával zajló,

csaknem két esztendeig tartó gyűjtőmunka eredményeként jelenleg több mint százra tehető a dokumentált, nagyrészt fotókkal illusztrált magyar értékek száma kanadai földön.

Részben ezek megismertetését és az információcserét is szolgálja a most megindult honlap: https://hungarianheritageincanada.ca.

A honlap jelenleg hét kategóriába csoportosítva mutatja be a kanadai magyar értékeket. Részletezi a közterületeken elhelyezett magyar vonatkozású műalkotásokat, az emlékműveket, az egyes, magyar nevű településeket, utcaneveket, magyarokról elnevezett épületeket vagy intézményeket, magyar vagy magyarok építette templomokat és a magyar kulturális központokat.

Az internetes oldal három nyelven –magyarul, angolul és franciául – ad tájékoztatást. S nemcsak bemutatja a Kanadában fellelhető magyar értékeket, képet adva a magyarok sokrétű hozzájárulásáról Kanada fejlődéséhez, hanem interakcióra is ösztönöz. A tartalmát ugyanis nem csupán kezelői bővíthetik, hanem – moderálást követően –a honlapra látogatók is. A webgyűjtemény így nem tekinthető véglegesnek, tartalma folyamatosan bővíthető új értékekkel.

https://15millio.blogstar.hu/./pages/15millio/contents/blog/85233/pics/lead_800x600.jpg
15 millió magyar,határon túli magyarság,Kanada,Világ magyarsága
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?