Blogolj!

Az anyanyelv használata emberi jog!


Nem mi mondjuk, hanem az Európa Tanács. Hogy mi lesz ennek az eredmény Romániában, vagy Ukrajnában? Tudjuk… 

Szóval az Európa Tanács megszavazta, hogy az anyanyelv használata, például az ügyintézésben, emberi jog. Értik? A csíkszeredai, az ungvári rokonok bemennek az önkormányzatba, akkor nem kell a bikfa nyelven értekezniük az ügyintézővel, hanem mehet minden magyarul. Ahogy azt anyáinktól tanultuk. 

És menjünk tovább: a hivatalok mellett az iskolákban, a templomokban, az összes elcsatolt teröületen alapvető jog az anyanyelv, a magyar használata. 

2017-ben több száz háromszéki civil és egyházi szervezet fordult petícióval az ET-hez, amiért Kovászna megye prefektusa megtiltotta, hogy a megyei önkormányzat kétnyelvű űrlapokkal hirdessen pályázatot számukra. Ennek nyomán 2018 májusában az ET Bálványoson ülésező önkormányzati bizottsága döntött arról, hogy jelentést készít a kisebbségek önkormányzati anyanyelvhasználatáról, és a háromszéki tanács vezetői idén tavasszal az ET regionális és nyelvi chartájának húsz éves születésnapján Strasbourgban lobbiztak a készülő dokumentumért. Ezt a jelentést szavazta meg az önkormányzati kongresszus október utolsó napján

– írja az erdely.ma.

És amúgy mi a helyzet ezzel kapcsolatban? 

Románia és Ukrajna szembemegy ezzel a szabályozással. Nem engedik, hogy a magyarok a saját nyelvükön intézzék az ügyeiket és tanuljanak. 

Szerepel a dokumentumban az is, hogy minden állampolgárnak lehetősége kell, hogy legyen anyanyelvén tájékozódni politikai, választási döntések esetén

– áll a hírben. Ez valami elképesztő, hiszen ez alapvető. Ennél nincs alapabb, az életet befolyásoló döntés előtti informálódás. 

Szóval a döntés megszületett. Mindenki tudja már, hogy mik az alapvető jogok. Az előírások betartatása. No, az lesz piszkosul nehéz. 

https://15millio.blogstar.hu/./pages/15millio/contents/blog/85542/pics/lead_800x600.jpg
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?