Blogolj!

A kecsői iskola életben tartása a magyarság életben tartásának záloga


A megszűnés veszélye fenyegeti a kecsői iskolát, amely a helyi magyarság fennmaradásának a záloga. A háromszázötven lelket számláló településen jelenleg négy kisdiák jár iskolába, ez a létszám viszont túl alacsony ahhoz, hogy az önkormányzat megfelelő mennyiségű támogatást kapjon a szlovák államtól, amelyből ki tudja fizetni a tanítókat. A Magyar Patrióták Közössége december 12-én csütörtök este jótékonysági estet szervez a budapesti Duna Palotába, ahol Pál István „Szalonna” és Bandája ad koncertet az iskola megmentéséért.

Fotó: magyarpatriotak.hu

Jó hír ugyanakkor, hogy az elmúlt időszakban megugrott a születések száma a településen, így most legalább húsz olyan gyerkőc is él az Aggtelektől légvonalban mindössze két kilométerre található községben, akik hamarosan iskolás korba lépnek. A legnagyobb kérdés viszont az, hogy kijárhatják-e még a településen az általános iskola első négy osztályát. A kecsői iskola ma a legkisebb létszámú, magyar tanítási nyelvű alapiskola Szlovákiában és az óvodai oktatás is magyar nyelven zajlik.

A községet nem régen meglátogatták a Magyar Patrióták, akiknek Lőrincz Gyula polgármester mesélt a helyi viszonyokról. A polgármester elmondta, azért is lenne nagyon fontos, hogy életben tartsák a helyi magyar nyelvű oktatást, mert annak megszűnésével tulajdonképpen teljesen eltörölnék a falu jövőképét. Holott, a trianoni döntés által Csehszlovákiához csatolt község lakóit eddig semmilyen politikai fordulat nem tudta megtörni, a 2011-es népszámláláskor is a lakosság csaknem kilencven százaléka vallotta magát magyarnak.

Kecső település neve először 1272-ben bukkant fel először a történeti okmányokban, de a feltételezések szerint már a tatárjárás előtt is létezett, így aztán mondanunk sem kell, mekkora kár lenne, ha több évszázad után elhalnának az eddig oly erős magyar gyökerek. A polgármester azonban komor jövőképet fest: ha megszűnne a kecsői magyar nyelvű oktatás, a helyiek a gyerekek jelentős részét a közeli, pelsőci szlovák iskolába íratnák, ami a környék legnagyobb államnyelven oktató tanintézménye, csakhogy itt tulajdonképpen elszlovákosítanák a magyar gyerekeket. Jelenleg négy kisdiák jár a kecsői iskolába, akik után fejkvótát fizet a szlovák állam, csakhogy a településvezető szerint legalább hat diákra lenne szükség ahhoz, hogy akkora támogatást kapjanak, amiből ki tudják fizetni a tanítókat.

Bár Pelsőcön magyar nyelvű tanintézmény is várja a diákokat, Lőrincz Gyula szerint ha már mindenképpen ingázni kell az iskola és az otthon között, a többség a szlovákul tanító, jó nevű iskolát választaná.

A "békés elnyomás" szolgálatában álló szlovák oktatási intézmények sajátossága, hogy ott a gyerekek semmit sem tanulnak a magyar kultúráról, történelemről, és a magyar nyelv sem képezi a tananyag részét. A szlovák iskolákban zajló átnevelés olyan hatékony, hogy a felvidéki szakemberek egybehangzóan állítják: akiket szülei oda íratnak be, azok kevés kivétellel szlovákként kerülnek ki az iskolapadból. A kecsői iskola így nemcsak a falu jövője, hanem egyben a helyi magyar fiatalok megmaradásának záloga is

- írja a Magyar Patrióták Közössége, amely decemberben jótékonysági estet szervez a Duna Palotában az iskola megmentéséért.

A négy osztályt kijárt gyermekek ötödiktől a pelsőci magyar iskolában folytatják tanulmányaikat, ám mivel az első négy évet magyar anyanyelvükön tanulják végig, esetükben a szlovák iskola már nem szokott alternatívaként felmerülni.

A Magyar Patrióták Közössége a 2015-ben indult „Nemzeti Összetartozás” programja keretében meghirdetett hagyományos jótékonysági rendezvényét az adventi időszakban, 2019. december 12-én – csütörtökön – 18 órai kezdettel tartja a budapesti Duna Palotában. Idén Pál István „Szalonna” és Bandája ad koncertet, míg az est védnöki szerepét az Országgyűlés Nemzeti összetartozás bizottsága vállalta.

https://15millio.blogstar.hu/./pages/15millio/contents/blog/86199/pics/lead_800x600.jpg
Felvidék,határon túli magyarság,iskola,oktatás,szlovákia
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?