Blogolj!

Kincses Kolozsvár-díjat kaptak az erdélyi magyarság támogatói


Balog Zoltán miniszterelnöki biztos és Gaál György helytörténész érdemelte ki az idei elismerést.

Illusztráció: Facebook

Akik a legtöbbet tették az erdélyi magyarság érdekében: Kincses Kolozsvár-díjat vett át vasárnap este Balog Zoltán miniszterelnöki biztos és Gaál György helytörténész a Kolozsvári Magyar napokat szervező Kincses Kolozsvár Egyesülettől – tudósít az MTI.

Gergely Balázs, a Kincses Kolozsvár Egyesület elnöke méltatásában elmondta: Balog Zoltán fontos segítséget nyújtott a Kolozsvári Magyar Napok megszervezéséhez. Emellett lelkészként, államtitkárként, az emberi erőforrások minisztereként, miniszterelnöki megbízottként egyszerre képes megfelelni a pragmatikus világi szempontrendszernek és a hit szempontrendszerének.

Balog Zoltán az egyik legmeghatóbb kolozsvári élményeként említette, amikor a város főterén ötvenezer ember várta az István, a király rockopera előadását. Mint felidézte, Horváth Anna, akkori alpolgármesterrel együtt fogták a kezét Emil Boc polgármesternek, hogy el ne szaladjon, de a polgármester is helyt állt a tömeg előtt.

Székely István, a Kincses Kolozsvár Egyesület egyik alapítója megemlítette: az arisztokrata felmenőkkel rendelkező Gaál Györgyöt sokan egy letűnt kor utolsó képviselőjének tartják. Ezzel szemben ő a jövő előhírnöke, aki sokat tesz azért, hogy ez a vágyott kor el is jöjjön.

Gaál György felidézte: az 1970-es 1980-as években jóformán beszélni sem lehetett Kolozsvár múltjáról. Felszabadulásként élte meg a kolozsvári magyarság a kommunista diktatúra 30 évvel ezelőtti megdőlését, de csak két évre tudott fellélegezni, mert 1992-től 12 éven át a szélsőségesen nacionalista Gheorghe Funar polgármester gondoskodott arról, hogy a magyarok ne érezzék jól magukat a városukban. A közösség csak akkor talált igazán magára, amikor tíz évvel ezelőtt először megszervezte a Kolozsvári Magyar Napokat, és egy hétre birtokba vette a város tereit.

A díjátadót követően a Magyar Nemzeti Táncegyüttes mutatta be A Tenkes kapitánya című táncjátékát. A Zsuráfszki Zoltán által rendezett produkciót a II. Rákóczi Ferenc-emlékév keretében a Kárpát-medence 12 városába viszi el a Miniszterelnökség.

https://15millio.blogstar.hu/./pages/15millio/contents/blog/87162/pics/lead_800x600.jpg
15 millió magyar,Erdély,kolozsvár,kultúra,magyarság,nemzet,történelem
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?