Blogolj!

Döbbenet: államtanácsos lett a magyarfóbiás marosvásárhelyi exfőzsaru


„Nem engedem meg soha, hogy Paul Chinezut elmagyarosítsák, s azt írják fel az utcanévtáblára, hogy Kinizsi Pál. Álljunk ellen a nyomásnak és az elnemzetietlenítésnek” – fröcsögte korábban a román kormányzat új fiúja.

Fotó: maszol.ro

Újabb mocskos magyarellenes provokáció történt Romániában, vagy úgyis mondhatjuk: sajnos jutott még egy az idei évre.

Ludovic Orban miniszterelnök ugyanis államtanácsossá nevezte ki a magyarellenes megnyilvánulásairól elhíresült Valentin Bretfeleant, a marosvásárhelyi helyi rendőrség volt igazgatóját. Egyelőre nem tisztázott, Valentin Bretfelean milyen területért felel: a miniszterelnökség keretében jelenleg hat államtanácsos és két államtitkár dolgozik a hivatalt vezető miniszter és a kabinetfőnök mellett – írja az MTI.

Bretfelean tíz évig töltötte be a marosvásárhelyi önkormányzatnak alárendelt helyi rendőrség igazgatói tisztségét, és rendszeresen megbotránkoztatta a magyar közösséget a magyar nyelvi jogok és a gyülekezési jog érvényesítése ellen hozott intézkedéseivel. Dorin Florea polgármester 2017 végén váltotta le tisztségéből. Ez év márciusában a Népi Mozgalom Párt (PMP) marosvásárhelyi szervezetének elnökévé nevezték ki.

Bretfelean rendőrei 2012-ben bekísérték és megbírságolták az egyik román–magyar tannyelvű marosvásárhelyi iskola szülői bizottságának magyar tagját, amiért magyar nyelvű iratot próbált iktatni az iskolában, és akkor is kitartott szándéka mellett, amikor ezt a titkárságon megtagadták tőle és távozásra szólították fel. A városi tömegrendezvények bejelentését láttamozó bizottság vezetőjeként évről évre akadályozta a Székely Nemzeti Tanács (SZNT) március 10-ére szervezett autonómiapárti felvonulásait, valamint a marosvásárhelyi magyarok tiltakozó megmozdulásait.

Rendőrei a reklámtörvényre hivatkozva róttak ki bírságot az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács (EMNT) székházára kitűzött székely zászló miatt. Bretfelean a kétnyelvű utcanévtáblákat is illegális reklámoknak tekintette, és tetemes bírságot rótt ki azokra a civil aktivistákra, akik ilyeneket helyeztek ki. A bíróság azonban jogerős ítéletben érvénytelenítette mind a székely zászló, mind az utcanévtáblák miatti bírságolásokat.

2015-ben egy székelyföldi románokat tömörítő egyesület rendezvényén a kétnyelvű utcanévtáblák marosvásárhelyi kihelyezésének megakadályozásával büszkélkedett, és erre biztatta a többi székelyföldi megyében élő honfitársát is.

„Nem engedem meg soha, hogy Paul Chinezut elmagyarosítsák, s azt írják fel az utcanévtáblára, hogy Kinizsi Pál. Álljunk ellen a nyomásnak és az elnemzetietlenítésnek”

fröcsögte.

Akkori kijelentései miatt az RMDSZ a rendőri igazgató leváltását követelte, ám ez akkor nem történt meg. Dorin Florea polgármester ehelyett büntetést szabott ki rá, és megtiltotta neki, hogy politikai rendezvényekre járjon. Valentin Bretfelean korábban a Román Hírszerző Szolgálat (SRI) alkalmazásában állt. Súlyos fegyelmi vétségek miatt mentették fel a SRI Máramaros megyei részlegének éléről.

1
https://15millio.blogstar.hu/./pages/15millio/contents/blog/87965/pics/lead_800x600.jpg
Erdély,magyarellenesség,magyarfóbia,magyargyűlölet,Marosvásárhely,románia,székelyföld
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

A bejegyzésre 1 db hozzászólás érkezett!
Hát, így van ez 2019-12-26 11:08:54
A román fokozás netovábbja:
A régi: >>>>>>>> hülye, hülyébb, leghülyébb >>>>>>>>> rendőr, postás, vasutas
Az új: hülye, hülyébb, leghülyébb >>>>>>>>>rendőr, postás, Valentin Bretfelean
Válaszolok

Ezeket a cikkeket olvastad már?