Blogolj!

Kovács Gergely, az új gyulafehérvári érsek


Kovács Gergelyt nevezte ki gyulafehérvári érsekké Ferenc pápa december 24-én, a nyugalomba vonuló Jakubinyi György utódaként.  

Kovács Gergely háromszéki székely, 1968-ban Kézdivásárhelyen született, amely a székely önállóság, a magyar polgári önállóság megtestesítője. Tehát a Kézdivásárhelytől a Gyergyói-medence északi végéig terjedő területet nevezzük a “székely Szentföldnek”. A XVII. század vége óta Kézdivásárhelyen működő, ma Nagy Mózes nevét viselő gimnázium Esztelneken kezdte működését, Nagy Mózes helyezte át, hogy őrizze a katolikus hitet. Itt érettségizett Kovács Gergely 1987-ben.

Még ebben az évben jelentkezett papnövendéknek, és megkezdte teológiai tanulmányait Gyulafehérváron. Már papnövendék volt, amikor 1988-ra áldozatvállaló papok fölépítették a kommunista hatóságok megkerülésével, állami engedély nélkül épült, a magyar Boldog Özséb oltalmába ajánlott templomot. A templom felépülése óta Kovács Gergelynek a szülővárosa szerinti egyházközsége az a közösség, melynek tagjai, papjaival együtt dacoltak az összetörni akaró diktatúrával.

A teológia első három évét Gyulafehérváron végezte, a szentírástudományt érsek-elődje, Jakubinyi György tanította neki. Miután megbukott a kommunizmus, Bálint Lajos püspök és tanárai bizalmából Rómában folytatta a tanulmányait. Hat évig tanult itt – tehát teológiai alapképzésének második fele is itt zajlott – közben Bálint Lajos 1993-ban pappá szentelte. Római tanulmányait a Pápai Gergely Egyetemen és a Lateráni Egyetemen végezte, 1996-ban a Lateráni Egyetemen doktorált egyházjogból. Ezután visszatért Erdélybe, lelkipásztori munkára. Egy évig, 1996/97-ben volt marosvásárhelyi káplán, amikor visszahívták Rómába, immár munkát végezni – ismerték őt római tanárai, tudták, hogy számíthatnak rá, és Erdélynek is szüksége volt olyan papra, aki a világegyház központjával áll közvetlen kapcsolatban. 1997-ben Kultúra Pápai Tanácsa lett a következő munkahelye, amit a vatikáni kulturális minisztériumnak nevezhetünk. Ő lett a Kultúra Pápai Tanácsának az irodaigazgatója, amit világi beosztásra “átszámítva” minisztériumi kabinetfőnöki beosztásnak nevezhetünk. Emellett más vatikáni hivatalok munkatársa is lett, például a Vatikáni Államtitkárság, valamit a Szentségi és Istentiszteleti Kongregáció is számít munkájára. Ezen kívül az utóbbi körülbelül tíz évben mostanáig ő volt a firenzei magyar lelkész, a hétvégéit legtöbbször ott töltötte. Márton Áron boldoggá avatási eljárásának 2010 óta Kovács Gergely a posztulátora. Ezzel függ össze az Erdélyben is zajló lelkipásztori munkája, az évenként megrendezett, most talán a XVII. alkalomnál tartó Márton Áron Zarándoklat.

Talán nem véletlen, hogy a Kultúra Pápai Tanácsának lett a munkatársa. Erdélyben három nyelv és hat vallás van, az erdélyi ember bele tud helyezkedni a más nyelvet beszélők, a más vallást követők érzés-és gondolatvilágába. Ebből a szellemi légkörből érkezett Kovács Gergely Rómába, és a szóértő erdélyi szellem alkalmassá tette arra, hogy 22 évig a Vatikán kulturális ügyeinek, “párbeszéd-feladatának” munkatársa legyen.

Fotó: Vatican Media

Az elmúlt 22 évben két bíboros közvetlen munkatársa volt Kovács Gergely. Előbb 2007-ig Paul Poupard francia bíboros volt a Kultúra Pápai Tanácsának az elnöke (a Vatikán “kulturális minisztere”), aki teológusként a hit és ész, a tudomány és vallás összefüggéseit kutatta, kiváló könyvei is megjelentek e témában. Poupard bíboros a párbeszéd mestereként tudta, hogy a párbeszéd, a belehelyezkedés az eltérő kultúrába, az nem lehet feloldódás, nem lehet önfeladás. Katolikus részről csak katolikusként lehet valaki párbeszédképes.

2007-től máig az olasz Gianfranco Ravasi bíboros a Vatikán “kulturális minisztere”. Ravasi bíboros klasszika-filológus, bibliatudós, a bibliai régészet nemzetközileg elismert szakembere. Korábban a milánói Ambrosiana Könyvtár, a Szent Ambrus Könyvtár igazgatója volt, és az ószövetségi szentírástudomány egyetemi tanára a milánói egyetemen. Ravasi bíboros nemzetközi kezdeményezése a Pogányok Udvara nevű fórum, ami párbeszéd a nem-hívőkkel. 2013-ban Budapest adott otthont a fórumnak.

Kovács Gergely ebben a munkában lett nagynevű bíborosok közvetlen munkatársa. Katolikusként, de szót értve másokkal. Párbeszédben, de a katolikus hitelveket fel nem adva. Azt nyilatkozta nemrégiben, hogy mindenki benne él a saját kultúrájában, és kell is, hogy ragaszkodjon hozzá, de az evangélium mindenkinek ugyanaz.

Forrás: katolikus.ma

https://15millio.blogstar.hu/./pages/15millio/contents/blog/88143/pics/lead_800x600.jpeg
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?