Blogolj!

Közösség elleni uszításért jelentik fel a román rongálót


Ami történt, jóval több, mint rongálás: az Erdélyi Magyar Néppárt nem tűri, hogy büntetlenül maradjanak a magyar közösség elleni provokációk.

Fotó: Facebook/Kovács Imre

Az Erdélyi Magyar Néppárt (EMNP)

közösség elleni uszításért büntető feljelentést tesz az ellen a Bákó megyei férfi ellen, aki ellen a székelyföldi magyar helységnévtáblák bemázolása miatt csak rongálás gyanújával indított eljárást a rendőrség.

Lőrincz Árpád udvarhelyszéki elnök közleményében arról ír: a 30 éves gyanúsított – aki bevallotta, hogy vasárnapra virradó éjszaka fekete festékszóróval bemázolta a magyar feliratokat négy Hargita és egy Maros megyei település kétnyelvű helységnévtábláján – nemcsak közlekedési táblákat rongált meg, hanem durva magyarellenes üzenetet is megfogalmazott, ami kimeríti az uszítás büntetőjogi fogalmát.

Nagyon bántják a szemet a magyar helységnevek Udvarhelyszéken

Néhány barbár több helységnévtáblán is fekete festékszóróval fújta le a magyar feliratot Udvarhelyszéken vasárnapra virradóra. De nem egyszerű rongálásról van szó, tekintve a román felirat mindenhol érintetlen maradt, tehát jogosan feltételezhetjük, hogy magyarellenes provokációról van szó. Dan Tanasă sajnos eredményesen terjeszti az igét. Egyelőre ismeretlen elkövetők Székelyudvarhelyen, Máréfalván és Székelyszentléleken is befestették a helységnévtáblák egy részét.

Az EMNP elnöke úgy fogalmaz, nem véletlen, hogy rendre büntetlenül maradnak Romániában a magyar közösséget érő támadások: így például az úzvölgyi hősi katonatemető meggyalázása, Mihai Tudose volt miniszterelnöknek az autonómiát igénylő erdélyi magyarokat áttételesen akasztással fenyegető két évvel ezelőtti kijelentése vagy az az eset, amikor egy fiatal nő magyar zászlót kísérelt meg felgyújtani Nagyvárad központjában.

„A mindenkori román hatalom érdeke, hogy Erdélyben magyarellenes hangulat uralkodjék, mely körülmények között – politikai hovatartozástól függetlenül – bármelyik román párt kijátszhatja a magyar kártyát. Ennek elengedhetetlen feltétele, hogy a közösségünk ellen elkövetett cselekmények folyamatosan büntetlenül maradjanak”

– mutat rá.

Az elnök azt is közölte, pártjuk az úzvölgyi provokáció ügyében tett ügyészségi feljelentéseire sem kapott választ a román hatóságoktól. Mégis kötelességének tartja a magyar feliratok bemázolása miatt is a hatóságokhoz fordulni, hogy világossá tegye: „Romániában állami szintű bűnpártolás és -segédlet mellett virágzik a magyarellenesség”, és a bukaresti politikai elit három évtizeddel a kommunizmus bukása után sem hajlandó jogállami viszonyokat teremteni.

https://15millio.blogstar.hu/./pages/15millio/contents/blog/88565/pics/lead_800x600.jpg
Erdély,magyarellenesség,magyarfóbia,magyargyűlölet,románia,székelyföld
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?