Blogolj!

A CIA is sejtette, hogy Iliescu a magyarokra támad


A most nyilvánossá vált hírszerzési jelentések szerint az amerikaiak pontosan látták, hogy Ceaușescu bukását és kivégzését követően az új román rendszer a nemzetiségek egymásnak ugrasztásával, vagyis a magyarok elleni provokációkkal akarja stabilizálni ingatag hatalmát. Kell-e mondanunk: más kérdés, hogy nem tettek semmit...

Fotó forrása: Bernády Alapítvány/Vajda György/maszol.ro

Izgalmas és tanulságos történelmi kordokumentumokat közöl a Főtér.ro portál. Az Egyesült Államok Központi Hírszerző Ügynöksége (CIA) még tavaly októberben részben feloldotta száz, az akkori kelet-európai helyzettel foglalkozó CIA-jelentés titkosítását, ezekből vált ismertté, hogyan értékelték az amerikaiak a Ceaușescu bukását követő romániai átmenetet, az 1990-es helyzetet.

A Főtér azt állítja:

a CIA már 1990 januárjában sejtette, hogy Iliescu magyarellenes akciókkal stabilizálná a hatalmát, ily módon az 1990-es, fekete márciusnak nevezett marosvásárhelyi magyarellenes pogrom a „romániai forradalomnak nevezett felfordulásból” következik.

Egy 1990. január 30-án született jelentés szerint Ion Iliescu, a hatalmat magához ragadó Nemzeti Megmentési Front (FSN) vezetője a nacionál-kommunista rezsim egyik oszlopát jelentő rettegett politikai rendőrség újraélesztésére törekszik, hogy ezzel törje le az ellene és többi, keményvonalas kommunista elvtársa hatalomra kerülése elleni tüntetéseket. Sokatmondó a cím: A Securitate visszatér.

A jelentés arról tudósít, az emberek egyre türelmetlenebbek, mert azt akarják, hogy felelősségre vonják végre azokat, akik Ceaușescu védelmében a tömegbe lövettek, és még dühösebbek, hogy a FSN vezetőségében és a kormányban is fekete öves kommunisták vannak. „Amíg a kommunisták uralják a FSN-t, addig hosszas instabilitásra és tüntetésekre lehet számítani” – áll a dokumentumban.

Egy következő, január 27-i jelentés többek között megjegyzi, úgy tűnik: a kormány elveszti a hatalmat egyes, az ország nyugati részében található városok fölött – ilyen például Temesvár, ahol kirobbant a Ceaușescu elleni felkelés.

Egy január 29-i jelentés már a magyarokra is kitér. Azt írja, az ország új vezetése a nemzetiségek közötti konfliktussal szembesülhet Erdélyben, ahol mintegy kétmillió magyar él, ezek a konfliktusok pedig erőszakossá fajulhatnak. Kitér rá, az egy nappal korábbi, 15 ezer fős FSN-ellenes tüntetés résztvevőit azzal próbálták megfélemlíteni, hogy kamionokkal Iliescu-szimpatizánsokat szállítottak a helyszínre – ami szintén a Ceaușescu-rendszer gyakorlatát idézi –, ez tovább fokozza a gyanút, hogy a Frontot kriptokommunisták uralják. Majd kijelenti: az új hatalom arra használhatja ki a nemzetiségek közötti feszültségeket, hogy önmagát stabilitást generáló tényezőként tüntesse fel.

Elég volt a román szabotázsból!

Nincs tovább hova hátrálni, a strasbourgi emberjogi bíróság segítségét várja a romániai magyarság, miután szomszédunk hivatalos szervei közel harminc éve nem hajlandóak érdemben kivizsgálni a Fekete Március véres magyarellenes pogromját. Pedig nem úszhatják meg azok a mocskok, akik vérrel és könnyel rajzolták át Marosvásárhely etnikai térképét!

A Főtér.ro emlékeztet: március elején Marosvásárhelyen pontosan ez történt.

„Ürügyet kerestek egy magyarellenes pogromra, buszokkal odaszállított, megvezetett románokkal verették szét a magyarokat a városban, ami egyrészt Iliescu és sleppje hatalmának megszilárdításához vezetett, és ürügyet szolgáltatott a Securitate újraszervezéséhez és reaktiválásához is Román Hírszerző Szolgálat (SRI) néven. Az, hogy ezzel hosszú időre megmérgezték a magyar–román viszonyt, és tovább szították a feszültséget, csupán mellékkörülmény, és amúgy is, a szekus-fasiszta komcsi román körök számára ez a normális üzemmód. Lásd a tavalyi úzvölgyi eseményeket”

– zárul a cikk.

Marosvásárhelyen egyébként az 1990. márciusi, öt halálos áldozatot (közülük hárman voltak magyarok) is követelő véres összecsapásokat követő kivándorlási hullám következtében kerültek számbeli kisebbségbe a magyarok, akik ma a város lakosságának mintegy 43 százalékát teszik ki...

https://15millio.blogstar.hu/./pages/15millio/contents/blog/88731/pics/lead_800x600.jpg
15 millió magyar,Erdély,forradalom,Ion Iliescu,magyarellenesség,magyarfóbia,magyargyűlölet,Marosvásárhely,marosvásárhelyi fekete március,Nicolae Ceusescu,románia,történelem
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?