Blogolj!

Potápi: Az oktatásban, a gazdaságban és a médiában is egységesül a Kárpát-medence


Potápi Árpád János szerint a kultúra után immár az oktatásban, a gazdaságban és a médiában is egyre inkább lehet egységes Kárpát-medencéről beszélni.

A magyar kormány nemzetpolitikáért felelős államtitkára erről Sepsiszentgyörgyön beszélt kedden, az Antal Árpád polgármesterrel és Tamás Sándor Kovászna megyei önkormányzati elnökkel közösen tartott sajtótájékoztatón.

Kijelentette:

a nemzeti összetartozás éve lehetőséget teremt arra, hogy a magyarság ne csak a történelmi traumákra emlékezzék, hanem azokra a sikerekre is, amelyeket az elmúlt száz évben ért el a kultúrában, oktatásban, gazdaságban és a sportban. Úgy vélte ezekből erőt kell meríteni a 21. században, és el fog jönni az az idő, amikor a külhoniság már nem jelent hátrányt.

Példaként azt említette, hogy egy-egy székelyföldi gazdasági projekthez immár nemcsak a román állam és az EU pénzforrásait lehet megpályázni, hanem budapesti támogatást is lehet igényelni. Úgy vélte, aki ilyen körülmények között okosan cselekszik, nagy sikereket érhet el - írja az MTI.

Az államtitkár kitért arra, hogy a nemzeti összetartozás évében kinek-kinek először a maga háza táján kell összefogni, tervezni, cselekedni, és csak ezután kell a nagy nemzetben gondolkozni.

Antal Árpád azt tartotta fontosnak, hogy a magyarországi közpénz ne váltsa ki a romániai közpénzt, és az erdélyi magyarság, amit csak tud, a befizetett adójából és a lehívható EU-s forrásokból valósítson meg.

Úgy vélte: a magyarországi támogatás arra lehet jó, hogy régió versenyképesebbé váljon, és behozza a lemaradását.

Tamás Sándor megemlítette: Székelyföld az erdélyi magyarság belső anyaországa kíván lenni. Ezért indították el Antal Árpáddal közösen tíz évvel ezelőtt a Székelyföld-szórvány partnerségi programját.

A trianoni döntés romániai megünneplésére vonatkozó bukaresti törvénytervezettel kapcsolatban kijelentette: nincs azzal semmi gond, ha a román parlament elfogadja a törvénytervezetet. Az ugyanis megteremti a jogi hátteret arra, hogy a székelyföldi önkormányzatok közpénzből tarthassák a trianoni megemlékezéseket.

Lesz kiadvány, konferencia, rendezvény és tételes elszámolás

– idézte az MTI a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) megyei szervezetét is vezető politikusát.

Potápi Árpád János elmondta: a magyar kultúra napja alkalmából szervezett rendezvényekre jött Székelyföldre, ahol kedd este a sepsiszentgyörgyi, szerda este pedig a marosvásárhelyi ünnepségen vesz részt és mond beszédet.

(Borító: itthon.ma)

https://15millio.blogstar.hu/./pages/15millio/contents/blog/89215/pics/lead_800x600.jpg
Kárpát-medence,kultúra,oktatás,potápi árpád,rmdsz
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?