Blogolj!

Eltusolta a temesvári mészárlást a volt román külügyminiszter


Teodor Meleșcanu az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet bécsi ülésén vett részt 1989. december 19-én, amikor már nagyon is jól tudta, hogy két nappal korábban halomra lőtték a Ceauşescu- és kommunizmus-ellenes tüntetőket Temesváron. Amikor ezt fölvetették neki, csak nézett mint borjú az új kapura.

Fotó: szekelyfold.ma

Hivatalból vizsgálatot indított a kommunizmus bűneit vizsgáló és a román száműzöttek emlékét ápoló intézet (IICMER) Teodor Meleșcanu volt külügyminiszter ellen, aki egy újonnan előkerült dokumentum szerint 1989-ben külföldi diplomatáknak hazudott a temesvári véres eseményekről - írja a foter.ro.

"Senki sem távozik éleslőszer nélkül"

A temesvári Mária téren az 1989. december 15-én kezdődött Tőkés-párti tiltakozás másnapra Ceauşescu- és kommunizmus-ellenes tüntetéssé változott. A felháborodott tömeg december 16-án megindult, hogy megakadályozza a romániai magyarság sérelmei miatt szót emelő, valamint az egyházi állapotokat és a romániai falurombolást bíráló Tőkés László református lelkész kilakoltatását. Magyar és román anyanyelvű állampolgárok egyaránt élőláncot alkotva vették védelmükbe a templomot, később pedig már jóval nagyobb létszámban indultak el tüntetni a kommunista diktatúra ellen.

A tömeg december 17-én behatolt a Temes Megyei Tanács épületébe, kidobálták onnan Ceauşescu képeit és könyveit, majd meg is gyújtották azokat. Ceauşescu ezt hadüzenetként értelmezte, így kivezényelte a térre a Securitate egységeit, majd a katonák és karhatalmisták szitává lőtték a tüntetőket Temesváron.

„Temesváron minden csapat éleslőszert kap. Fel kell őket szólítani és aki nem veti alá magát, azt rendkívüli állapotnak kell tekinteni és alkalmazni kell a törvényt. Temesváron a székházat is megtámadták, nem reagáltak rá, a másik orcájukat is odafordították, mintha Jézus Krisztus lennének... Bárkinek meg kell kapnia a választ, aki megtámad egy katonát, egy tisztet. Bárkinek azonnal meg kell kapnia a választ, aki behatol egy pártszékházba, vagy betöri egy bolt kirakatát. Mindenféle magyarázat nélkül. A humanizmus nem jelent kapitulálást, vagy lepaktálást az ellenséggel. A humanizmus a nép, az ország integritása és a kommunizmus védelmét jelenti. Minden katonai egység riadókészültségben van és háborús felszerelést kap. Senki sem távozik éleslőszer nélkül. Minden egység a felszereléshez tartozó könnyű-fegyverzettel, harci fegyverzettel vonul ki”

- dörögte Nicolae Ceauşescu, tulajdonképpen hadba állítva a titkosrendőrséget és a katonaságot, világos felhatalmazást adva, hogy lőjenek szét bárkit, aki nem "szimpatikus" számukra.

"Temesvár nem illeszkedik az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet napirendjének témáihoz"

Stanley Tromp, kanadai újságíró tavaly decemberben szellőztette meg először, hogy Teodor Meleșcanu, akkori román külügyminiszter az 1989. december 19-én tartott bécsi EBESZ-ülésen már hevesen ellenezte, hogy megemlékezzenek a temesvári áldozatokról, sőt, a mészárlás tényét is tagadta.

A híreket hallgatva először spanyol és magyar küldöttek vetették fel neki, hogy a román karhatalmi erők példátlan brutalitással válaszoltak a temesvári népfelkelésre, megsértve ezzel a helsinki alapelveket. Meleșcanu először figyelmen kívül hagyta a vádakat, majd amikor a Magyarországot képviselő Meiszter Dávid kijelentette, hogy az ENSZ elé terjeszti a romániai helyzetet, azzal válaszolt, hogy meglepik a Romániát ért kritikák, melyek csak pletykákra és alaptalan sajtóértesülésekre hagyatkoznak.

Nem így látta ezt a bécsi kanadai nagykövet, aki levélben tájékoztatta a kanadai külügyminisztert Meleșcanu hazugságairól, mint írta, a román külügyminiszter kategorikusan tagadta, hogy a hadsereg tüzet nyitott a felkelőkre Temesváron - ezt a levelet hozta nyilvánosságra most Tromp.

"Temesvár nem illeszkedik az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet napirendjének témáihoz"

- ütötte el Meleșcanu a jogos számonkérést.

Büntetőjogi következmények

A kommunizmus bűneit vizsgáló és a román száműzöttek emlékét ápoló intézet a dokumentumok nyilvánossá tétele után most azt vizsgálja, hogy az új információknak lehetnek-e büntetőjogi következményei Meleșcanura nézve. A IICCMER a tervek szerint megkeresik az akkor bécsi ülésen részt vett szemtanúkat és ha kellő bizonyíték összegyűlik azzal kapcsolatban, hogy az ex-külügyminiszter hazudott a súlyos bűncselekményekről akkor átadják az ügyet a Legfőbb Ügyészségnek, amely eljárást indíthat a volt Meleșcanu ellen.

Melescanu szárnyaló politikai karrierjét egyébként a "rendszerváltás" sem tette tönkre. 1989 után több kormányfő is megbízta a román diplomácia irányításával, de volt védelmi miniszter és a román külügyi hírszerzés igazgatója is.

https://15millio.blogstar.hu/./pages/15millio/contents/blog/89241/pics/lead_800x600.jpg
forradalom,románia,Temesvár
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?