Blogolj!

Durva cuccot toltak a román hegyi pásztorok


Valami nagyon durva cuccot tolhattak a dormánfalvi hagyományőrző hegyi pásztorok leszármazottai: képesek voltak átballagni Sepsiszentgyörgyre azért, hogy kicsit odafirkáljanak a magyar orrok alá.

Fotó: itthon.ma

Romániának nem sok nemzeti ünnepe van - dicső történelem híján, ugye -, de amit megtartanak, azt becsülettel teszik. Akkor aztán román égen román Isten, a románnak párja nincsen. Valahogy mégis az az ember érzése, hogy mélyen tisztelt szomszédaink még a nemzeti ünnepeiket is a magyarellenesség jegyében alkotják meg - persze lehet, hogy mindez csak a véletlen műve. Nem csoda, hogy Trianon évfordulójából is ünnepnapot kreálnának.

Január 24-ét 2014-ben nyilvánították román nemzeti ünneppé, 1859-ben ezen a napon egyesült Moldva és Havasalföld. Hogy ehhez mi a fittyfene köze van Székelyföldnek, azt kérdezzük meg attól a dormánfalvi hagyományőrző társaságtól, akik ezen díszes nap alkalmából nagy csinnadratta közepette masíroztak be a sepsiszentgyörgyi főtérre, majd megemlékezés címszó alatt, román nemzeti színekben pompázva, hagyományos öltözetben előadták az előadni valójukat.

Ropták a táncot, szobrot koszorúztak, hergelték volna a népeket, de a kutya sem volt kíváncsi rájuk. Joggal merül fel a kérdés tehát, miért kellett ehhez az önérzetet demonstráló produkcióhoz Sepsiszentgyörgyre baktatniuk, de a válasz kézenfekvőbb, mint gondolnánk. Rohamléptékben közeleg a romániai önkormányzati választások napja, és hát a dormánfalvi román polgármesternek kellett valamit alakítania, hogy szerezzen pár szavazatot a koszorúzással egybekötött maszkabállal. Toma Constantinnak most aztán dagadhat a keble, a nagy napot meg is koronázták az egyik híres román zsoldos lovasszobra előtti fényképezkedéssel.

Ja, igen, majd elfelejtettem. Constantin ott volt tavaly az úzvölgyi katonatemető meggyalázásakor, sőt, mi több, tevékenyen részt is vett benne. Csak a mihez tartás végett...

1
https://15millio.blogstar.hu/./pages/15millio/contents/blog/89528/pics/lead_800x600.jpg
nemzet,románia,székely,székelyföld
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

A bejegyzésre 1 db hozzászólás érkezett!
Alpár 2020-01-27 11:45:47
Mi az hogy "Durva cuccot toltak"? Döntsük el már végre: magyarul írunk és beszélünk, vagy cigányul vagy kitalálunk egy új magyar nyelvet?
Válaszolok

Ezeket a cikkeket olvastad már?