Blogolj!

Bízhatnak-e a magyarok a szocdem szlovák kormányfő ígéretében?


Merthogy szerinte nem lenne tragédia, ha a magyarok nem jutnának be a parlamentbe: majd ők gondoskodnak a kisebbségekről! Szerintünk viszont tragikus, ami Felvidéken történik, történhet.

Peter Pellegrini és Orbán Viktor: jószomszédi iszonyból jószomszédi viszony? Fotó: MTI

Peter Pellegrini azt ígérte... Azt ígérte, hogy ők, mármint a szlovák többség, legalábbis annak kormánypárti és újra a kormányzásra ácsingózó, baloldali része majd jól gondját viselik az elárvult magyar kisebbségnek. Merthogy felvidéki nemzettársaink minden bizonnyal a parlamenten kívül ragadnak, addig aprózta őket a sorstragédia: a széthúzás.

„Nem hiszem, hogy tragédia lenne, ha valamelyik, a magyar kisebbséget képviselő párt nem kerülne be a parlamentbe. A nemzetiségi kisebbséghez tartozókról is ugyanúgy gondoskodni fogunk, mint eddig”

– mondta a miniszterelnök. A Smer-SD-s kormányfő kommentárja szerint amúgy egy ilyen formáció amúgy is csak biodíszlet a szlovák törvényhozásban, mert „ nincs is jelentős ráhatása ezekre a dolgokra”...

„Minden állampolgárról gondoskodunk, függetlenül attól, hol él, hol született”

– fogalmazott. Az újraválasztásra komoly eséllyel bíró miniszterelnök leszögezte: nemzetiségtől függetlenül azonos jogok illetik meg Szlovákia minden állampolgárát.

Szlovákiában február 29-én, szombaton tartják a parlamenti választást, ami a nyolcadik lesz az 1993 óta független ország történetében. Pellegrini szavainak az ad különös súlyt, hogy a felmérések szerint több mint kérdéses, lesz-e az új pozsonyi törvényhozásban képviselete a felvidéki magyarságnak. Ennek oka, hogy a közös magyar lista összeállításáról az ősz folyamán folytatott ötpárti egyeztetések kudarcba fulladtak. Így a felvidéki magyarság körében érdemi támogatottsággal rendelkező két politikai erő, a tisztán magyar Magyar Közösség Pártja (MKP), illetve a Most-Híd szlovák magyar vegyespárt nem közös listán, hanem néhány köréjük csoportosuló törpepárttal együtt indul. A közvélemény-kutatások azt mutatják, mindkét alakulat támogatottsága küszöb alatt, 4 százalék körül mozog.

Ami a szlovák kormányfő ígérete ellenére is rendkívül elkeserítő, sőt: tragikus. Egységben lenne az erő.

https://15millio.blogstar.hu/./pages/15millio/contents/blog/89743/pics/lead_800x600.jpg
15 millió magyar,Felvidék,magyarság,nemzet,szlovákia
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?