Blogolj!

Átlépte a pofátlanság határát a magyarellenes román újságírónő, meg is járta


Diana Apahidean 2015 nyarán gondolt egy merészet és belevágott egy magyarsággyalázó projektbe. A román újságírónő a Beatrice kolozsvári koncertjéről fabrikált egy uszító filmecskét, amiért végül elmarasztalták. Ezt persze rémesen a szívére vette és beperelte az őt elbocsájtó televíziót, ám a bíróság most remélhetőleg végleg befogta a kis lepénylesőjét.

Fotó: maszol.ro

Az már ezer meg egyszer bebizonyosodott, hogy bizonyos dolgokban igen csavaros és kiszámíthatatlan a román észjárás. Itt van például az a fránya magyarsággyűlölet, ebben aztán nincsen logika. És persze újra és újra fel is üti a fejét.

Valami ilyesmivel próbálkozott meg Diana Apahidean, a román közszolgálati televízió kolozsvári régiós csatornájának egykori munkatársa is, aki 2015 augusztusában készített nem éppen objektív hangvételű anyagot a Beatrice kolozsvári koncertjéről, amiben többek között olyan dolgokat állított, hogy:

- Nagy Feróék fényezik Sztálint, Hitlert és az Iszlám államot a XX. század című dalukban

- a Kolozsvári Magyar Napok egy irredenta rendezvénysorozat.

Mindez persze köszönőviszonyban sem volt a valósággal, ezt pedig nagyon jól tudta Adrian Rozenberg felelős szerkesztő is, aki Apahidean anyagát nem engedte adásba a kolozsvári regionális stúdióban. Az indoklás világosabb volt a Napnál: az anyag egyoldalú és jelentős kiegészítésre szorul. A szerkesztői utasítás ellenére mégis adásba kerültek a magyarsággyalázó felvételek, a román közszolgálati televízió pedig jól meg is ütötte a bokáját Apahidean partizán akciója miatt.

A TVR etikai bizottsága 2016 októberében megállapította, hogy az adásba került tudósítás megsértette a televízió etikai kódexét, a román Országos Audiovizuális Tanács ezárt tízezer lejes bírságot szabott ki a Román Televízió 1-es csatornájára, mivel a beszámoló megszegte a tárgyilagos tájékoztatásra vonatkozó előírásokat - számolt be a maszol.ro hírportál.

Apahidean kisasszonytól 2016 szeptemberében könnyes búcsút vett a televízió, ám a harcias amazon nem hagyta annyiban a dolgot, beperelte a bukaresti TVR-t és a kolozsvári regionális stúdiót is, mondván súlyos csorbát ejtettek a szakmai jó hírén és a méltóságán, tessenek neki fizetni 100 ezer euró kártérítést. Na, meg azt.

Nem elég, hogy volt arca meggyepálni a magyarokat sértő anyagával, még azt is kikérte magának, hogy teljesen jogosan elmarasztalták tettéért. Az újságírónő ennél is továbbment, azt követelte a két intézménytől, hogy a sajtón keresztül kérjenek tőle bocsánatot meghurcolásáért, továbbá arra szólította fel a TVR-t, hogy vegye le honlapjáról az etikai bizottság elmarasztaló jelentését.

A Kolozs Megyei Törvényszék 2018 decemberében meg is hozta az ítéletet az ügyben: elutasították Apahidean keresetét és 100 ezer eurós követelését, ezt az ítéletet pedig a kolozsvári táblabíróság is megerősítette két héttel ezelőtt. Így most aztán Apahidean kisasszony főhet a saját levében, ráadásul a 7117,50 lejre rúgó perköltséget is a nyakába varrták az indokolatlan pereskedés elindítása miatt. Megérte?

https://15millio.blogstar.hu/./pages/15millio/contents/blog/89829/pics/lead_800x600.jpg
magyarellenesség,románia
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?