Blogolj!

Színromán településeken is üldözték a Srí Lanka-i munkásokat!


Az ujjal mutogatás helyett a tükörbe nézhetnének a románok, és felhagyhatna a kettős mércével a honi ballib sajtó is: nem Gyergyóditró az egyetlen romániai település, ahol ellenségesen fogadtak Srí Lankából érkező vendégmunkásokat. A kozmopolitának számító Bukarestben például dübörög az idegengyűlölet.

Fotó: Facebook/Romulus Badea

Nem Gyergyóditró az egyetlen romániai település, ahol ellenségesen fogadtak Srí Lankából érkező vendégmunkásokat. Egy munkaközvetítő cég társtulajdonosa szerint legalább három, román többségű városban előfordultak már a székelyföldi községben történtekhez hasonló esetek – írja friss cikkében a HotNews alapján a Maszol.ro.

Az említett bukaresti székhelyű Soter&Partners sok Srí Lanka-i állampolgárnak szerzett már állást Romániában. Romulus Badea társtulajdonos arról számolt be, hogy az általuk hozott vendégmunkások az egész országban a ditróihoz hasonló bánásmódban részesülnek.

A vállalkozó elsőként azoknak a Srí Lankai-iaknak az esetéről számolt be, akiknek egy vâlceai szállodában szereztek munkát, a szobákat kellett kitakarítaniuk. Jelenlétük azonban nagyon zavarta a hotelben megszállt egyik román családot.

„Botrány lett, amikor ez a család összefutott a vendégmunkásokkal a folyósón. Ilyeneket mondtak: mit keresnek ezek itt? Hogyan engedheti meg a szálloda, hogy Srí Lanka-iak takarítsák a szobákat? Hogyan érinthetik meg a fekete kezükkel azt a lepedőt, amin mi alszunk?”

– idézte fel a történteket. A vállalkozó szerint a vâlceai hotel tulajdonosa rá se hederített a vendégek panaszaira, a Srí Lanka-iak azóta is ott dolgoznak.

Hasonló eset előfordult Kolozsváron is, ahol az egyik étterem alkalmazott több Srí Lankai-t pincérnek és konyhai munkára. A vendégmunkásoknak a vendéglőhöz közeli utcában biztosítottak szállást. Jelenlétük azonban nagyon zavarta az utca lakóit. Szomszédaik többször kihívták a csendőrséget, a munkaügyi felügyelőséget, a bevándorlási hivatalt, sőt petíciót nyújtottak be a városházára, amelyben kérték, hogy költöztessék el onnan a jövevényeket.

Hab a tortán, hogy a kozmopolitának tartott Bukarestben is előfordult már hasonló ellenségeskedés. Az egyik gyárnak a munkahelyi jelenlétet nyilvántartó alkalmazottja szándékosan rövidebb munkaidőt írt be a Srí Lanka-i vendégmunkásoknak, hogy kisebb fizetést kapjanak – derül ki a Maszol.ro cikkéből.

„A gyár tulajdonosának ez feltűnt, nyomozni kezdett, és rájött a turpisságra. Amikor rákérdezett az alkalmazottjánál, hogy miért akarta megrövidíteni a vendégmunkásokat, azt a választ kapta a nőtől, hogy azért, mert a gondolatától is irtózik annak, hogy külföldiekkel dolgozzon. A hölgyet ki is rúgták”

– mondta el a munkaközvetítő cég tulajdonosa.

https://15millio.blogstar.hu/./pages/15millio/contents/blog/89959/pics/lead_800x600.jpg
idegengyűlölet,románia,vendégmunkás
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?