Blogolj!

Megütötték a bokájukat a magyarfóbiás román tévések


A románoknak sosem kellett a szomszédba menni egy kis magyarozásért. A Realitatea - valóság, mi? - Plus televízió most viszont román mércével mérve is átlépte a tűréshatárt.

Fotó: monitorulcj.ro

Igen kemény állítások hangoztak el néhány napja a Realitatea Plus televízióban Romániában. A csatorna egyik műsorában arról ment a diskurzus, hogy vajon jogosan követelték-e vissza az erdélyi nemesség leszármazottai az egykori családi birtokaikat, tulajdonaikat a kommunista-korszak lecsengését követően. A kérdés persze költői, hiszen alapvetően megfosztani sem lett volna szabad ezeket a családokat ezektől a dolgoktól.

Az Octavian Hoandră által moderált műsorban viszont olyan kijelentésekre ragadtatták magukat a mélyen tisztelt "szakértők" az üggyel kapcsolatban, hogy: 

  • az erdélyi visszaszolgáltatások során erdélyi háborús bűnös grófok leszármazottai követeltek jogtalanul telkeket,
  • azon grófok leszármazottai is részesültek a restitúcióból, akik részt vettek az észak-erdélyi mészárlásokban a második bécsi döntés után,
  • Magyarország egyértelmű célja Erdély visszafoglalása, és a korrupt bírák magyar kézre is akarják játszani a területet.

Őrület. A műsorban az egyik "kiváló" román ügyvéd azt állította, hogy a korrupt bírók Erdély területének 80 százalékát adták el magyaroknak.

Ezen állítások a román Országos Audiovizuális Tanács figyelmét sem kerülték el és szerencsére le is sújtott a törvény pehelysúlyú alabárdja a magyarfóbiás műsor-készítőkre: a korrekt információszolgáltatás szabályainak megszegéséért - értsd, a nyilvánvaló hazugságért - tízezer lejes büntetést szabtak ki a Realitatea Plusra. Mondjuk a bírság mértéke lehetne ennél szignifikánsan nagyobb is, ugyanis egy ilyen televíziónak ez az összeg valójában aprópénz.

Radu Herjeu román újságíró szerint azért is súlyos probléma, hogy egy ilyen műsorban ehhez hasonló állítások hangzanak el, mert a román nézők most ismét azzal az érzéssel állhattak fel a televízió elől, hogy ezek a szemét magyarok már megint jól meglopták őket.

"Nem sikerült `90-ben Tőkéssel ellopni Erdélyt, most a bírók adják el"

- állít Herjeu tükröt a román néplélek elé. Hiába no. Az uszításban a románnak nincsen párja.

Címkék: Erdély, románia
https://15millio.blogstar.hu/./pages/15millio/contents/blog/90417/pics/lead_800x600.jpg
Erdély,románia
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?