Blogolj!

Műsoridejéért harcol a felvidéki magyarság


A magyar kisebbségre szánt műsoridőből évente mintegy 1300 órányi hiányzik.

A szlovákiai magyarság nem kapja meg az ottani közmédiában neki járó műsoridőt, ezért a szlovák állami szervekhez fordul. Ezt Őry Péter, a Magyar Közösség Pártja (MKP) országos tanácsának elnöke jelentette be az M1-en.

Emlékeztetett, Szlovákiában törvény mondja ki, hogy az országban élő nemzeti kisebbségeknek számarányuknak megfelelő műsoridőt kell kapniuk a közmédiában, ez a rendelkezés azonban mindmáig nem teljesül. A magyarság aránya Szlovákiában a legutóbbi népszámlálás szerint 8,5 százalék, ám ennél jóval kisebb a magyar nyelvű műsorok aránya az ottani közmédiában. Például 2018-ban a szlovák köztévé összesen 16 ezer 630 órányi műsort közvetített, ebből azonban csak alig több mint 100 óra volt a magyar adás, ami 0,6 százalékos nemzetiségi aránynak felel meg. A magyar kisebbségre szánt műsoridőből tehát mintegy 1300 órányi hiányzik – vázolta az MTI szerint.

Az állami szervek egyes képviselői a törvény végrehajtásának elmaradásával kapcsolatban arról beszéltek, hogy hiányoznak a személyi, illetve pénzügyi feltételek, ám ez a kisebbségi politikus szerint inkább csak kifogás.

https://15millio.blogstar.hu/./pages/15millio/contents/blog/90583/pics/lead_800x600.jpg
Felvidék,magyarellenesség,magyarfóbia,magyargyűlölet,magyarság,szlovákia
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?