Blogolj!

Centenáriumi ajándék, Romániából szeretettel


A román nemzeti radikálisok régi-új agymenéssel álltak elő. Vasárnap azért verik a palávert, hogy ne legyen a magyar Románia második hivatalos nyelve.

Fotó: maszol.ro

A román kisebbségi komplexus újabb csírája dugta ki a fejecskéjét a földanya méhéből. A román nemzeti radikálisok tüntikézésre buzdítanak: vasárnap a Cotroceni-palota árnyékában igyekeznek belerúgni a székelyföldi magyarságba. Ismét.

Persze, szorít a cipő, a trianoni békediktátum kihirdetésének száz éves évfordulójára valami nagyon nagyot kell kiötölni, a román közigazgatási kódex kihirdetése pedig tökéletes ürügy ezen együgyű csoportosulások számára, hogy hallassák a hangjukat.

A tüntető románok azt szeretnék - remélhetőleg sikertelenül - elérni, hogy ne legyen törvényileg kötelező a magyar nyelv használata azokon a területeken, ahol a magyar nemzetiségiek aránya nem éri el a húsz százalékot, sőt, tulajdonképpen azt, hogy a magyar nyelv mint olyan, szűnjön meg hivatalosan létezni Romániában.

Szerintük az új közigazgatási kódex semmibe veszi, hova tovább, szétporlasztja a román nyelv egyedüli hivatalos jellegét, és súlyos bűncselekménynek tartják, hogy magyar nyelvű hivatalos dokumentumokat is ki lehet állítani a dicső román hivatalokban. Hát még ahol román többség van.

Az persze már bagatell részlet, hogy a jogszabály éppen a kisebbségi jogokat csorbítja leginkább és visszalépést jelent a korábban hatályos anyanyelv-használati rendelkezésekhez képest - hívja fel a figyelmet az RMDSZ. A jogszabály értelmében például a helyi tanácsok dokumentumait csak román nyelven lehet nyilvánosságra hozni és a kisebbségek által lakott településeken is kötelezik a közintézményeket, hogy románul IS kommunikáljanak.

Akkor hogy is van ez? Túl sok volt már a jóból kedves román barátaim, jobb lenne, ha vasárnap szépen mind otthon maradnátok és mielőtt eszeveszett tüntetésbe kezdenétek, kicsit elgondolkoznátok a dolgokon.

S hogy mit tehetünk mi, aggódva figyelő magyarok? Például aláírhatjuk a Székely Nemzeti Tanács által indított európai polgári kezdeményezést, amivel közösen védhetjük meg a magyar nemzeti kisebbséget és annak jövőjét a többségi társadalmak elnyomásával szemben. Ne hagyjuk, hogy mások diktáljanak nekünk!

Szeretnéd, ha Székelyföld, Partium és a Csallóköz megőrizné nemzeti arculatát?

Támogasd te is a Székely Nemzeti Tanács által indított európai polgári kezdeményezést, néhány kattintás az egész! Közösen megvédhetjük a magyar nemzeti kisebbséget jövőjét a többségi társadalmak elnyomásával és Brüsszel közönyösségével szemben. A trianoni diktátum után száz évvel legfőbb ideje, hogy élhető és magyar jövőt teremtsünk a gúnyhatárokon kívül rekedt nemzettársainknak.

A petíciót a nemzetiregiok.eu címen, azaz ITT néhány kattintással megtolhatod! Ne habozz, lapozz!

https://15millio.blogstar.hu/./pages/15millio/contents/blog/90684/pics/lead_800x600.jpg
15 millió magyar,határon túli magyarság,magyarellenesség,románia,székelyföld
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?