Blogolj!

A kolozsvári magyarság ma is erőt merít az igazságos Mátyásból


Zenés-fáklyás felvonulással ünnepelték az egyik legnagyobb magyar király születésnapját a kolozsváriak, akik soha nem feledik Hunyadi Mátyást, sőt: alakja ma is erősíti nemzeti összetartozásukat, magyarságtudatukat.

  A Mátyás király születésnapja alkalmából szervezett fáklyás felvonulás résztvevői Kolozsvár óvárosában. Fotó: MTI/Kiss Gábor

A Kolozsvári Mátyás Napok fő programpontjaként középkori hangulatot idéző zenés-fáklyás felvonulás tartottak vasárnap. Hunyadi Mátyás születésének 577. évfordulóján a város magyar közössége ismét együtt ünnepelte Kolozsvár legnagyobb szülöttjét – számol be róla a Krónika.ro portál.

A szervező Kincses Kolozsvár Egyesület 600 fáklyát osztott ki a Farkas utcai templom előtt összegyűlt tömegnek, amely a Minorita és a Deák Ferenc utcán végig haladva ért a Főtérre. A 14 év alatti gyerekek különböző méretű és formájú lámpásokkal emelték a felvonulás fényét. Az ünnepségen korabeli fegyverek másolataiból leadott díszsortűzzel tisztelegtek Mátyás király főtéri lovasszobra előtt.

A népes tömeg a fáklyaláng eloltását követően elsétált a reneszánsz király szülőházáig, ahol Corvin Mátyás 1443. február 23-án meglátta a napvilágot, és fúvóskoncerttel zárult a lélekemelő, nemzeterősítő est.

https://15millio.blogstar.hu/./pages/15millio/contents/blog/90865/pics/lead_800x600.jpg
Erdély,Hunyadi Mátyás,kolozsvár,magyarság,nemzet,románia,történelem
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?