Blogolj!

A mi nemzeti kisebbségünk más, mint a tiéd


Érdekes kettős mércét alkalmaznak a románok saját és ,más népek kisebbségeivel szemben. Nagyon úgy tűnik, hogy Románia nagyon is tud aggódni a kisebbségek helyzetéért, ha sajátjairól van szó.
Él Szerbiában, a Timok-völgyében egy kisebbség, akit vlachoknak hívnak. Ezt a szórt identitású népcsoportot a románok román népcsoportnak tartják, a szerbek viszont ezt nem ismerik el. Nagyjából hasonló a helyzetük, mint a csángóknak, csak ott pont fordított a helyzet, őket Románia nem tartja magyar népcsoportnak.

Persze Bukarest sérelmezi, hogy az ő kisebbségüket nem fogadják el és, hogy megnehezítik számukra az anyanyelv használatát a mindennapokban. A vitába beszállt Aurel Pop, a Román Akadémia elnöke is, aki úgy érvelt a vlach-ok anyanyelvhasználata mellett, hogy a román valamennyi dialektusát román nyelvnek tekinti. Rámutatott: a román nyelv és a szerbiai román kisebbség nyelve egységes egésznek tekintendő.

Hirtelen milyen fontos lett a románoknak a kisebbségek védelme, és az anyanyelvhasználat. Érdekes, hogy eddig nem láttuk ezt a heves tiltakozást, a kisebbségek iránt érzett ekkora lojalitást.

Mi lennénk a legboldogabbak, ha román kormány, a román akadémia ilyen vehemenciával védené a kisebbségeket, de borítékolható, hogy ez csak a sajátjaival lesz így, a náluk élő más nemzet kisebbségei továbbra sem fognak érdekelni senkit.

Ha szeretnéd, hogy a nemzeti kisebbségek megtarthassák identitásukat szülőföldjükön, írd alá a petíciót!

https://15millio.blogstar.hu/./pages/15millio/contents/blog/90923/pics/lead_800x600.jpg
aláírásgyűjtés,Erdély - Csángóföld,nemzeti kisebbség,petíció,románia,Szerbia
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?