Blogolj!

Kétszázezer oldallal bővült az erdélyi digitális tudománytár


Mostantól még több érdekes anyaggal találkozhatunk a Digitékában, ugyanis az erdélyi digitális tudománytár kétszázezer oldallal és 16 újságcímmel bővült.

A kezdeményezés célja, hogy minél szélesebb közönség számára elérhetővé váljanak a 19. és 20. századi erdélyi magyar sajtótermékek és könyvkülönlegességek. A Digitékát még 2018-ban startolt el a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) által alapított Iskola Alapítvány, valamint a Jakabffy Elemér Alapítvány és az MTA TK Kisebbségkutató Intézete az 1000 év Erdélyben 100 év Romániában elnevezésű programnak köszönhetően.

A tudománytár lényege, hogy olyan magyar nyelvű napi- és hetilapokat, valamint folyóiratokat tegyen közkinccsé, amelyek az erdélyi és később a romániai magyarság nyilvánosságát jelentették a 19. és a 20. században.

A Digitéka hivatalos indulásakor tavaly áprilisban körülbelül 500 ezer oldalnyi tartalmat böngészhettek a felhasználók, azóta ez a szám több mint 740 ezerre nőtt. Az elmúlt hónapok során 16 új címmel gyarapodott az online archívum.

(Borító: erdely.ma)

https://15millio.blogstar.hu/./pages/15millio/contents/blog/91218/pics/lead_800x600.jpg
Digitéka,Erdély,magyarság
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?