Blogolj!

Elmarad a székely szabadság napi rendezvény a koronavírus miatt


Ezzel együtt a március tizedikére tervezett autonómia-tüntetést is lefújta a Székely Nemzeti Tanács.

A székely szabadság napi rendezvény - a marosvásárhelyi gyűlés és az azt követő felvonulás - idén elmarad, mert azt nem lehet halasztani. Március tizedike (a Székely Vértanúk kivégzésnek évfordulója), az március tizedikén van. A Márton Áron-díjat át fogjuk adni egy másik alkalommal

 – közölte Izsák Balázs az SZNT elnöke az MTI-vel.

Az SZNT azt követően mondta le a rendezvényt, hogy a koronavírus-járvánnyal foglalkozó operatív törzs március 31-ig betiltott minden olyan rendezvényt, amelyen több mint ezren vesznek részt.

Az intézkedés miatt egyebek mellett elnapolják az ellenzéki Szociáldemokrata Párt március 21-ére tervezett tisztújító kongresszusát, a bukaresti orvosi egyetem felfüggesztette az oktatást március végéig, és a Román Labdarúgó Szövetség bejelentette, hogy az általa rendezett mérkőzésekre nem engedik be a közönséget.

Az operatív törzs felkérte a járvány által sújtott területeken külföldön élő románokat, hogy a szülőföldjükön maradt családtagjaik védelme érdekében lehetőleg ne utazzanak Romániába. Akik mégis megteszik, azok számítsanak arra, hogy Romániában intézményes karanténba, vagy otthoni elkülönítőbe kerülnek.

Romániában vasárnap délig 13 embernél mutatták ki a koronavírust. A fertőzés megjelent a román fővárosban is, egy 49 éves férfinél, aki Rómából tért haza. Az operatív törzs közleménye szerint 15 embert tartanak megfigyelés alatt intézményesített karanténban, 12 734-at pedig otthonában szigeteltek el, mert olyan térségekből tértek vissza Romániába, ahol már megjelent a koronavírus-fertőzés.

Az SZNT elnöke azt kérte mindazoktól, akik részt akartak venni a székely szabadság napján, hogy a felszabaduló időt használják a nemzeti régiókról szóló európai polgári kezdeményezés népszerűsítésére, aláírásgyűjtésre.

https://15millio.blogstar.hu/./pages/15millio/contents/blog/91510/pics/lead_800x600.jpg
Erdély,koronavírus,Székely Nemzeti Tanács,székelyföld,székelyföldi autonómia
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?