Blogolj!

Az RMDSZ közel 150 ezer aláírást gyűjtött az SZNT európai polgári kezdeményezéséhez


A Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) közel 150 ezer, papíron gyűjtött aláírást adott át a Székely Nemzeti Tanácsnak (SZNT) a nemzeti régiókról szóló európai polgári kezdeményezés támogatására.

Az SZNT köszönetet mondott az aláírásokért a szervezőknek, önkénteseknek és aláíróknak egyaránt. Megállapította ugyanakkor, hogy a járványhelyzet miatt csak háromnegyed részben teljesült az RMDSZ által korábban vállalt 200-220 ezer aláírás összegyűjtése.

A SZNT közlése szerint az általa ellenőrizhető támogató aláírások száma 412 ezerre nőtt, az aláírásgyűjtő partnerektől kapott információk szerint pedig meghaladta a félmilliót. A tanács azt is hozzátette, hogy az aláírások száma Romániában Magyarországon és Szlovákiában meghaladta az EU által támasztott küszöbértéket.
    
A tanács emlékeztetett arra, hogy a kezdeményezők beadványban kérték az Európai Bizottságot a május 7-i határidő meghosszabbítására, átütemezésére. Hozzátette: a beadványra még nem érkezett válasz.

Az európai polgári kezdeményezés lényege, hogy a gazdasági lemaradás megszüntetését szolgáló európai uniós kohéziós források elosztásánál a régiók nemzeti jellegzetességeire is legyenek tekintettel. Az aláírásgyűjtés tavaly május 7-én indult, és idén május 7-éig egymillió szignó szükséges legalább hét tagállamból ahhoz, hogy az Európai Parlament foglalkozzon a kérdéssel.

A petíciót a nemzetiregiok.eu címen, azaz ITT támogathatja aláírásával Ön is!

https://15millio.blogstar.hu/./pages/15millio/contents/blog/93413/pics/lead_800x600.jpg
aláírásgyűjtés,nemzeti régió,rmdsz,Székely Nemzeti Tanács
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?