Blogolj!

Elmaradhat a Csíksomlyói búcsú


A csíksomlyói Mária-kegyhelyre, a Szűzanya csodatevő szobrához való pünkösdi zarándoklat kiemelt vallási esemény. Minden évben több százezer ember zarándokol Somlyóra és vesz részt a Szűzanya tiszteletére tartott körmeneten, szentmisén.

Az idei Csíksomlyói zarándoklat és Pünkösdi búcsú időpontja 2020. május 29. – június 2. A program már az év elején elkészült, a hagyományos zarándokvonatok indulását is bejelentették, ám könnyen megeshet, hogy a koronavírus-járvágy közbeszól.

Még hivatalosan nem jelentették be a búcsú elmaradását, de a szervezők a következő közleményt hozták nyilvánosságra:

Ebben a bizonytalan helyzetben nehéz felelősen terveznünk a búcsúval kapcsolatban (is). Az elképzeléseink teljesen az aktuális helyzettől függenek. Mindez nagyon széles skálán mozog. A struktúráink és a korábbi évek tapasztalat segítenek abban, hogy bármelyik lehetséges forgatókönyvet életbe ültessük. A "legminimálisabb" elképzelés, hogy online közvetítjük a búcsús szentmisét egész addig terjedően, hogy minden rendben lesz. Természetesen a dolgok alakulásáról igyekezünk idejében értesíteni az érdeklődőket.

Csíksomlyó búcsújáró hely jellegét az adja meg, hogy már a XV. században virágzik a Boldogságos Szűz Mária tisztelete a székely nép körében. A környék népe, Mária-ünnepeken Somlyón gyűlt össze. IV. Jenő pápa az 1444. évi körlevelében arra buzdítja a népet, hogy legyenek segítségére a ferenceseknek a templomépítésben. Viszonzásul - a kor szokása szerint -, búcsút is engedélyezett a jótevőknek. A templom építését azzal indokolja a pápa, hogy "a hívek nagy sokasága szokott összejönni ájtatosságnak okából és gyakorta nem szűnik odagyülni, Máriát tisztelni". Azóta is megszakítás nélkül tart a zarándoklat Csíksomlyóra, Szűz Mária tiszteletére.

1567-ben újabb fordulat következett be a búcsújárásban. A hitújítás korában János Zsigmond, erdélyi fejedelem, haddal akarta a színtiszta katolikus Csík, Gyergyó és Kászon népét az unitárius vallás felvételére kényszeríteni. Csík, Gyergyó és Kászon népe, István gyergyóalfalvi plébános vezetésével fegyvert fogott hitének védelmére.

A gyülekező Csíksomlyón volt, pünkösd szombatján. Isten kegyelmébe ajánlották magukat és Szűz Mária segítségéért esedeztek, majd elindultak a Hargitára, szembeszállni a Pünkösdi búcsúhitújítók hadával. Ezalatt az idősek, az asszonyok és a gyermekek Somlyón maradtak és győzelemért imádkoztak. A csata diadallal végződött. A győztesek nyírfaágakkal ékesítették fel lobogóikat és úgy vonultak le a Hargitáról. A templomban maradt nép elébük ment, és együtt jöttek vissza hálát adni a győzelemért és megköszönni a Szent Szűz segítségét. Ennek a történelmi eseménynek emlékére fogadalmat tettek, hogy ezután minden évben, pünkösd szombatján elzarándokolnak Csíksomlyóra. Ezt az ősi hagyományt őrzi és folytatja a mai napig Mária népe. Ugyancsak az eredeti hagyomány szerint, nyírfaággal kezében, vagy a járművét feldíszítve tér haza otthonába.

https://15millio.blogstar.hu/./pages/15millio/contents/blog/93583/pics/lead_800x600.jpg
Csíksomlyó,Erdély,koronavírus
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?