Blogolj!

16 éves autonómiatervezeteket tűzött napirendre a román szenátus - le is szavazták


A szenátus hirtelen napirendjére tűzött és elsöprő többséggel el is utasított két, az RMDSZ által még 2004-ben benyújtott törvénytervezetet, amelyeket azóta sem tárgyaltak meg – írja a Transindex hírportál. Az egyik egy kerettörvény, és általánosan a romániai kisebbségek személyi elvű autonómiájáról szól, a másik pedig a romániai magyarok személyi elvű autonómiájának statútuma.

A két tervezetet még annak idején Bakk Miklós és Toró T. Tibor dolgozta ki, és Kovács Zoltán, Pécsi Ferenc, Szilágyi Zsolt, Toró T. Tibor és Sógor Csaba nyújtotta be a képviselőházban, ahol még akkor visszautasították mindkettőt. A szenátusi szakbizottságok is ugyanezt tették, de a plénum egészen hétfőig nem szavazott erről. 

A kerettervezet lényege, hogy a nemzeti közösségeknek az állam segítségével joguk legyen létrehozni helyi-, és nemzeti önkormányzati intézményeket.

Ezenkívül a tervezet kérte a különleges státusú területi közigazgatási egységek létrehozását azokon a településeken, ahol a nemzeti kisebbség aránya meghaladja az 50 százalékot.

A kezdeményezés szerint a nemzeti önrendelkezési forma: fenntartja és biztosítja a nemzeti jelentőségű oktatási intézmények működését, különleges segítséget nyújt a kisebbségi nyelvoktatásban, dönt az általa támogatott vagy irányított intézmények vezetőségének kinevezéséről, figyelemmel kíséri és felügyeli az anyanyelv használatára vonatkozó jogszabályok és rendelkezések alkalmazását és betartását, jóváhagyja saját költségvetését, dönt a saját épített és kulturális örökségének kezeléséről, javaslatot tehet a kormánynak törvénytervezetek kidolgozására és elfogadására, kidolgoz és elfogadtat egy, a nemzeti kisebbség személyi elvű autonómiájáról szóló statútumot.

Az erdélyi magyarok személyi elvű autonómiájának tervezete azt kérte, hogy azokon a településeken, ahol a kisebbség eléri a 10 százalékot, a kisebbségi nyelv váljon hivatalossá a helyi adminisztrációban, a választott helyi képviselők szabadon használhassák anyanyelvüket munkájuk során és a közterek, utcák, települések neve legyen feltüntetve a kisebbségek nyelvén is. 

Az, hogy a tervezetet hirtelen elővették Toró T. Tibort is meglepte, szerinte a "Johannis-doktrína" miatt porolta azt le a szenátus.

A történtekre az RMDSZ is reagált. Szerintük nem a tervezet megvitatása, hanem az elutasítása volt a liberális párt célja.

https://15millio.blogstar.hu/./pages/15millio/contents/blog/94418/pics/lead_800x600.jpg
autonómia,rmdsz,románia
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?