Blogolj!

A bukaresti parlament is vizsgálja Iohannis kijelentését


Marian Cucsa

A bukaresti parlament magyarázatot kért a hírszerzéstől: mire alapozta Iohannis azon kijelentését, mely szerint az ellenzéki Szociáldemokrata Párt (PSD) titkos megállapodást kötött “Erdély kiárusításáról”.

A Román Hírszerző Szolgálat (SRI) tevékenységét felügyelő parlamenti bizottság testület ülését követő sajtóértekezletén Marian Cucsa szociáldemokrata politikus rámutatott: az elnök kijelentései rendkívül súlyosak, ezért mielőbb tisztázni kell az igazságot a nyilvánosság előtt.

Az elnök által felvetett probléma nemzetbiztonsági jellegű, Románia területi épségére vonatkozik. Ezért állásfoglalást kértünk az ügyben a SRI-től, és felkértük a szolgálatot, hogy bocsássa a parlamenti bizottság rendelkezésére a PSD és a budapesti vezető közti feltételezett megállapodásra vonatkozó adatokat.

– mondta Cucsa.

A testület jövő heti ülésén elemzi majd, a szolgálat válaszát, hogy rendelkezett-e ilyen információkkal, tájékoztatta-e az elnököt, és mit hozott tudomására. A bizottság ugyanebben az ügyben a képviselőházat elnöklő Marcel Ciolacu szociáldemokrata pártvezetőtől is állásfoglalást kért.

A jobboldali elnök múlt héten azzal vádolta meg szociáldemokrata politikai ellenfeleit, hogy oda akarják adni Erdélyt a magyaroknak, és azt kérdezte tőlük: vajon mit ígért Orbán Viktor cserébe a megegyezésért? 

Iohannis hétfőn ismét a “magyar veszélyre” hívta fel a figyelmet: az RMDSZ közigazgatási törvénytervezetének hallgatólagos szenátusi elfogadása kapcsán azzal vádolta a PSD-t, hogy a szakbizottsági véleményezésben olyan törvénytervezetet támogatott, amely a Székelyföld autonómiájához vezet. Az államfő szerint ugyanis az RMDSZ “párhuzamos” közigazgatási kódexe “kötelezővé teszi a magyar nyelvet Erdély egyes területein”.

A képviselőházban sürgősségi eljárással tűzték napirendre az RMDSZ közigazgatási törvénytervezetét, amelyről várhatóan szerdán hozzák meg a végső döntést.

https://15millio.blogstar.hu/./pages/15millio/contents/blog/94551/pics/lead_800x600.jpg
Erdély,Klaus Iohannis,rmdsz,románia
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?