Blogolj!

A román politikusok a saját alkotmányukat sem ismerik


Elgurult Lucian Iliescu román szenátor gyógyszere, de olyannyira, hogy azóta is fut utána és mindig-mindig belerúg egyet.

Fotó: MTI

A kiválósággal nem vádolható honatya sunyi ötlettel állt elő: utasítsák ki Romániából azokat a személyeket, akik Székelyföld területi autonómiájáért agitálnak! A Népi Mozgalom Párt politikusa nagyon komolyan veszi magát, már egy törvénytervezetet is belengetett annak érdekében, hogy elhallgattassa az autonómia-tervezetet benyújtó RMDSZ-es politikusokat, amolyan Trianon-centenáriumi ajándék gyanánt. Mondanom sem kell, valószínűleg Iliescut is Johannis államfő hergelése lobbantotta nacionalista lángra, mással nem nagyon lehet megmagyarázni, hogy nevezhet egy teljesen törvényes, a legjelentősebb romániai kisebbség védelmét célzó javaslatot hányingert keltő kellemetlenségnek.

Alkotmányos jogokat sértett Johannis magyargyalázó performansza

A szavakat, amelyek a héten potyogtak ki a román államfő szájából, akkor is uszításnak lehetne minősíteni, ha civil emberi minőségében mondta volna. Komoly hullámokat vert a héten Klaus Johannis magyarellenes kirohanása a román televízióban: az államfő azzal próbálta meg besározni a román szocdemeket, hogy magyar kézre, sőt, egyenesen Orbán Viktor kezére kívánják játszani Erdélyt.

Hegedüs Csilla, az RMDSZ szóvivője azért felhomályosította Iliescu urat, hogy mielőtt marhaságokat locsog, tegyen eleget politikusi kötelezettségeinek és tanulmányozza kicsit az alkotmányt. Legalább két magyargyalázó böffenet között.

"Ha szenátor úrnak még nem sikerült elolvasnia a román alkotmányt, akkor legalább az Európai Unió alapelveivel megismerkedhetne. A szólásszabadság, a véleménynyilvánítás szabadsága nemcsak a román alkotmányban alapelv, hanem az Európai Uniónak is alapelve. Nagyon sajnáljuk, hogy pont a mai napon (Európa napján - a szerk.) kellett elmagyaráznunk neki, hogy egyikkel sincs tisztába. Egyszerűen olyan nincs, hogy valaki megtiltsa nekem, Önnek, vagy a marosvásárhelyi rádió bármelyik hallgatójának, hogy területi autonómiáról beszéljen.

Most azt kell látni, hogy a román pártok egymást próbálják túllicitálni, ki az erősebb, ki a jobb román és ki ítéli el jobban a székelyföldi autonómiát.

Egy másik agyament törvénykezdeményezés a parlamentben az, hogy egyáltalán ne is tárgyalják ha egy parlamenti képviselő vagy szenátor benyújt az autonómiával kapcsolatos törvénytervezetet. Tudom, hogy most mindenki egymásra licitál, de hülyeségeket ne beszéljünk"

- szögezte le Hegedüs Csilla a marosvásárhelyi rádiónak adott interjújában.

https://15millio.blogstar.hu/./pages/15millio/contents/blog/94619/pics/lead_800x600.jpg
rmdsz,románia,székelyföld,székelyföldi autonómia
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?