Blogolj!

Mostantól Trianon napja hivatalos ünnep Romániában


Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) elutasítása és a Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR) tartózkodása mellett az összes többi párt támogatásával elfogadta szerdán a román parlament azt a törvényt, amely szerint Románia minden évben meg fogja ünnepelni a trianoni szerződést.

Tavaly decemberben a képviselőház közigazgatási szakbizottságában a Szociáldemokrata Párt (PSD) és Népi Mozgalom Pártja (PMP) képviselői biztosították, hogy átmenjen az a törvénytervezet, amely június 4-ét Trianon napjává nyilvánítaná.

A törvény arra kötelezi az önkormányzatokat, hogy a magyarok gyásznapján minden évben ünnepségeket, kulturális és oktatási rendezvényeket szervezzenek országszerte és tűzzék ki a román nemzeti lobogót.

Az ünnepségek megszervezése a törvény értelmében kötelező nemcsak központi, hanem helyi szinten is. Így a helyi önkormányzatok kötelessége lesz kulturális, ismeretterjesztő és tudatosító eseményeket szervezni.

Kelemen Hunor a szerdai parlamenti vitán emlékeztette a honatyákat arra, hogy ami száz évvel ezelőtt történt, az a román nemzetnek ünnepi pillanatnak számít, a magyarság viszont gyásznapként éli meg, erről racionálisan ma nem is lehet vitatkozni. Az RMDSZ-elnök teljesen fölöslegesnek nevezte a törvénytervezetet, és megjegyezte: 

egy bűntudat nélküli többség nem hoz létre szándékosan olyan helyzeteket, amelyben a másik megalázottnak érzi magát.

https://15millio.blogstar.hu/./pages/15millio/contents/blog/94800/pics/lead_800x600.jpg
kelemen hunor,rmdsz,trianon
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?