Blogolj!

Nem szavazott a román parlament március 15-e magyar ünneppé nyilvánításáról


Amilyen lekesedéssel szavazták meg a parlamentben, hogy június 4-e nemzeti ünnep legyen Romániában, olyan lekesedéssel söpörte le az RMDSZ javaslatát az emberi jogi, vallásügyi és nemzeti kisebbségi szakbizottsága.

Nem szavazott a parlament az RMDSZ javaslatáról. Marcel Ciolacu, a képviselőház szociáldemokrata párti elnöke szerint a frakcióvezetők arról állapodtak meg, hogy a javaslat két hétre visszakerül a bizottságba.

Nem tetszett ez Maris Paşcannak, a Népi Mozgalom Párt frakcióvezetőjeként, mivel ő  azért harcolt, hogy a tervezetet minél hamarabb tűzzék napirendre, és utasítsák el.

Pascan azzal érvelt, hogy a magyarok 40.000 román lemészárlását kívánják megünnepelni.

Benkő Erika, az RMDSZ szakbizottsági tagja az MTI-nek elmondta, hogy a 15 fős emberi jogi, vallásügyi és nemzeti kisebbségi szakbizottságban csak hárman támogatták a törvényjavaslatot: az RMDSZ két képviselője mellett a török kisebbség képviselője szavazott a tervezet mellett, a többi román honatya ellene voksolt vagy tartózkodott. A képviselő arra számít, hogy a szerdai végszavazáson a képviselőház plénuma is elutasítja, hiszen most olyan magyarellenes hangulat uralkodik a román parlamentben Klaus Iohannis elnök nyilatkozata után, hogy egyetlen román párt sem meri támogatni az RMDSZ törvénytervezeteit.

A jogszabály lehetővé tenné, hogy azokon a vidékeken, ahol jelentős létszámban élnek magyarok, a helyi önkormányzatok is finanszírozhassák a március 15-i ünnepségeket. Emellett a magyar nemzetiségűek szabadnapot kaphatnának munkáltatójuktól.

A román hivatalos történetírás a magyar forradalom és szabadságharc kitörésének időpontját nem tekinti ünnepnek, azt állítja, hogy akkor mintegy 40 ezer románt öltek meg a magyarok, amit a magyar történészek jelentősen eltúlzott számnak tekintenek.

A Krónika című napilap megszólaltatta Márton Árpád RMDSZ frakcióvezető-helyettest is, aki elmondta, hogy a bukaresti képviselőház művelődési bizottsága további három, az RMDSZ által beterjesztett törvénytervezetet javasolt elutasításra. Ezek között van a 2003-ban beterjesztett közlevéltári törvény, az egyházi és magánlevéltárak teljes körű visszaszolgáltatásáról szóló javaslat, valamint a művelődési intézmények menedzsmentjéről szóló törvénymódosítás.

Amióta Klaus Iohannis meghirdette a magyarellenességet, egymással versengenek a román pártok, hogy ki tud nagyobbat ütni a magyar képviseleten.

– mondta Márton Árpád.

https://15millio.blogstar.hu/./pages/15millio/contents/blog/95468/pics/lead_800x600.jpg
Erdély,Klaus Iohannis,rmdsz
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?