Blogolj!

Újabb bírság a B1 Tv-nek Radu Banciu román műsorvezető magyarellenessége miatt


Az Országos Audiovizuális Tanács (CNA) 2020. május 28-i ülésén 15.000 lej bírságot szabott ki a B1 televíziónak, Radu Banciu műsorvezető magyarellenessége miatt – számolt be róla a Transindex.ro.

A portál szerint a tanács megállapította, amit a Mikó Imre Jogvédelmi Szolgálat is jelzett a hatóságnak, hogy a B1 televízió Lumea lui Banciu című május 4-i műsora megsértette a korrekt tájékoztatáshoz való jogot, nem tartotta tiszteletben a hatályos előírásokat.

Banciu szerint a magyarlakta területeken kötelező beszélni a magyar nyelvet és a románoknak megtiltották, hogy anyanyelvükön beszéljenek a saját országukban. Továbbá megkérdőjelezte a székelyföldi autonómia szükségességét, mivel meglátása szerint ezeken a területeken már minden a magyaroké, nincs már román iskola, nem beszélnek románul, nem állítanak ki román nyelvű hivatalos papírokat.

Majd még ennél is tovább ment, mikor Románia helyzetét Spanyolországhoz hasonlította és hangsúlyozta, hogy a katalánok ellen tankokkal léptek fel, ezzel arra célozva, hogy Romániában is így kellene eljárni a magyarokkal szemben.

Banciu még azt is hozzászúrta, hogy Spanyolországban Kelemen Hunort, az RMDSZ vezetőjét 18 év börtönbüntetésre ítélnék.

A modern világ egyik legnagyobb mételye a fake news, a hamis híreknek a terjesztése, Banciu pedig azon felül, hogy nagyon ellenséges a magyar közösséggel szemben, folyamatosan álhíreket terjeszt, olyan égbekiáltó valótlanságokat állítva a magyar közösségről, amelyek köszönőviszonyban sincsenek a valósággal. A fake news azért veszélyes, mert hamis percepciót terjeszt a közösségünkről uszító céllal és a tévénézőkben az a téves képzet alakulhat ki, hogy az erdélyi magyar közösség veszélyt jelenthet Romániára nézve, holott az erdélyi magyarságnak minden törekvése pontosan illeszkedik a nemzetközi jogi normákhoz és a román jogrendhez egyaránt

– olvasható Benkő Erika, a Mikó Imre Jogvédelmi Szolgálat igazgatójának nyilatkozatában.

(Borító: transindex.ro)

https://15millio.blogstar.hu/./pages/15millio/contents/blog/95571/pics/lead_800x600.jpg
Erdély,határon túli magyarság,magyarellenesség,Radu Banciu,románia
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?