Blogolj!

Klaus Iohannis szerint nem volt diszkriminatív a nyilatkozata


Klaus Iohannis államelnök megtámadta a bukaresti ítélőtáblánál az 5 000 lejes bírságot, amelyet az Országos Diszkriminációellenes Tanács rótt ki rá a Székelyföld autonómiastatútumának törvénytervezete, és Erdély vélelmezett „kiárusítása” kapcsán tett nyilatkozata miatt.

A fellebbezést, amely a tanács május 20-án hozott 443-as számú határozatának eltörlését kéri, pénteken nyújtották be a bírósághoz. Az ítélőtábla még nem tűzte ki a per elkezdésének időpontját. 

A diszkriminációellenes tanács a Mikó Imre Jogvédő Szolgálat megkeresése alapján kezdte vizsgálni Klaus Iohannis kijelentését, később Marcel Ciolacu házelnök, a Szociáldemokrata Párt (PSD) ideiglenes elnöke is bepanaszolta Iohannist a CNCD-nél.

Klaus Iohannis április 29-én magyar nyelvű "Jó napot kívánok, PSD!", illetve "Jó napot, Ciolacu!" köszöntésekkel gúnyolódva azzal vádolta a legnagyobb parlamenti frakcióval rendelkező ellenzéki PSD-t, hogy odaadná Erdélyt a magyaroknak, a PSD-elnöknek pedig feltette a szónoki kérdést: vajon mit ígért Orbán Viktor magyar miniszterelnök cserébe a megegyezésért?

A CNCD szavazattöbbséggel elfogadott határozatában 5000 lejes (360 ezer forint) bírságot szabott ki az elnökre.

Az államelnöki hivatal még aznap bejelentette, hogy Klaus Iohannis fellebbezni fog az illetékes bíróságon a CNCD vezetősége által hozott határozat ellen, mivel úgy véli, hogy az politikai döntés. „Klaus Iohannis államelnök tudomásul vette az Országos Diszkriminációellenes Tanács (CNCD) határozatát. Mivel a CNCD határozata politikai döntés, Románia elnöke meg fogja azt támadni az illetékes bíróságon” – idézte az Agerpres hírügynökség a hivatal közleményét.

A bukaresti legfőbb ügyészség nem indít bűnvádi eljárást Iohannis ellen az „Erdély kiárusításáról” tett kijelentése miatt, a nyomozó hatóság elismerte ugyanakkor, hogy az államfő nyilatkozata kimeríti a gyűlöletbeszéd fogalmát.

Címkék: Klaus Iohannis
https://15millio.blogstar.hu/./pages/15millio/contents/blog/96383/pics/lead_800x600.jpg
Klaus Iohannis
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?