Blogolj!

Ez se jött be Tanasă! - Nem talált fogást Wass Alberten a blogger


Egy romániai ügyészségi végzés szerint Wass Albert irodalmi munkássága nem esik a háborús bűnösök kultuszát tiltó törvény hatálya alá. Hogyan is esne? Ilyen ökörség csak egy igazi baromnak juthat eszébe. És ez így is van, elvégre Dan Tanasăról beszélünk.

A Brassói ügyészség június 12-én keltezett végzéséről a hírhedt magyargyűlölő, a székelyföldi magyar nyelvhasználati és szimbólumhasználati jogok ellen küzdő blogger számolt be. Ez biztosan fájt neki, de ki bánja?

Az ügyészség a Tanasă által vezetett Méltóságért Európában Polgári Egyesület (ADEC) feljelentése nyomán vizsgálta egyes, Sepsiszentgyörgyön 2018 elején tartott Wass Albert-megemlékezések törvényességét. A feljelentő arra hivatkozott, hogy Wass Albertet egy kolozsvári népbíróság távollétében háborús bűnösnek találta és halálra ítélte, így bármilyen Wass-megemlékezés a háborús bűnösök kultuszát tiltó sürgősségi kormányrendelet hatálya alá esik.

Döntését indokolva az ügyészség arra hivatkozott, hogy a rendőrség javasolta az eljárás megszüntetését, miután meghallgatta a tanúkat és megállapította:

„a Wass Albert-megemlékezésen nem történt utalás azokra a cselekményekre, amelyekért elítélték az írót, hanem csak irodalmi munkássága került terítékre”.

A dokumentumból kiderül: az istentelen barom Tanasă nem fogadta el ezt az indoklást, és panasszal élt az ügyészség határozata ellen, de az óvását elbíráló ügyész ugyanerre a következtetésre jutott. A derék román idióta tehát először kapott egy taslit, majd másodszor már házhoz is ment a pofonért.

Ugyanis a törvény egyértelműen fogalmaz: A bűncselekmény megállapításához elengedhetetlenül szükséges, hogy a háborús bűnökért, emberiesség elleni bűncselekményekért elítélt személy kultuszának terjesztése az illetőnek ahhoz a tevékenységéhez, cselekedeteihez kapcsolódjon, amelyek miatt elítélték – áll az ügyészségi végzésben.

Az ügyészség megállapította, hogy eme feltétel a feljelentésben taglalt eseményeknél nem teljesült. Ez csak Dan Tanasă számára nem egyértelmű. Dehát az értetlen, a gyülölettől nem látó barmoknak már csak ez jutott. 

Az eljárást beszüntető ügyészség arra is kitért a határozatban, hogy a Wass Albert ellen hozott halálos ítélet meglehetősen szűkszavú, amikor a vád bizonyítékait tárgyalja, ráadásul az a törvény, amelyik alapján 1946 márciusában a kolozsvári népbíróság kimondta az ítéletet, 1945 szeptemberéig volt hatályos. Hiába, a román ügymenet nem sokat változott az elmúlt évtizedekben. 

A történet tehát tulajdonképpen ennyi lenne, de Dan Tanasă még ezt is másképpen értelmezi. Ahogy szokta. Szerinte az ügyészség voltaképpen rehabilitálta Wass Albertet, és immár nincsen akadálya az íróval kapcsolatos romániai megemlékezéseknek.

A csökött agyu ha csak kicsit használná a fejét - tudom, túl nagy kérés -, akkor tudhatná, hogy Románia az EU-s tagfelvételére készülve elsősorban az ország egykori fasiszta diktátorának, Ion Antonescunak a kultuszát igyekezett megfékezni a háborús bűnösök kultuszát tiltó, 2003-ban elfogadott sürgősségi kormányrendelettel.

Persze nem Romániáról lenne szó, ha a rendeletre hivatkozva nem távolították volna el Wass Albert szobrait. Ráadásul állandó hatósági zaklatásnak voltak kitéve mindazok, akik Wass irodalmi munkásságát idéző megemlékezéseket szerveztek Erdélyben.

Talán az ügyészség mostani lépése mindenki számára egyértelművé teszi, hogy miről is szól egy Wass Albert irodalmi est. 

https://15millio.blogstar.hu/./pages/15millio/contents/blog/96514/pics/lead_800x600.jpg
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?